Soha ennyi érvénytelen szavazat nem volt még főpolgármester-választáson

by admin


A rendkívül szoros választási eredmények tükrében még mindig nem lehet tudni, hogy ki lesz Budapest főpolgármestere az elkövetkezendő öt évben. Ehhez párosult az érvénytelen szavazatok rendkívül magas aránya. 

A hivatalos adatok szerint összesen 24 592 ilyen szavazólapot számoltak össze, ez a 2019-es mennyiségnek csaknem a háromszorosa.

A 2019-es választásokon 8388 érvénytelen szavazatot adtak le a választópolgárok, és csaknem 10 százalékkal kevesebben jelentek meg az urnáknál, mint most vasárnap. A mostaninál jóval csekélyebb volt a leadott érvénytelen szavazatok aránya 2014-ben is, akkor mindössze 11 563 érvénytelen szavazólapot vettek nyilvántartásba.

Ennél is beszédesebb adatokkal szolgál a 2010-es eredmény. Akkor az érvénytelenül leadott szavazatok száma mindösszesen 7796 volt, ami a legalacsonyabb a főpolgármester-választások történetében. Ezzel szemben 2006-ban jóval több, 10 579 érvénytelen szavazatot adtak le, ami így is harmada a most vasárnapi adatnak.

Fotó: Magyar Nemzet

Mikor érvényes a szavazat?

A hatályos jogszabályok szerint a vasárnapi választásokon nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a párt neve feletti körbe tollal húzott két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. Nem tekinthető érvényes szavazatnak a „bekarikázás”, „besatírozás”, „kipipálás”, és az sem, ha nem az erre szolgáló körben metszik egymást a vonalak.

A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen.

Vitézy újraszámolást kér

Mint arról már lapunk beszámolt, az érvénytelen szavazatok miatt vasárnap óta forrnak az indulatok, a főpolgármester-választás eredményváróján Vitézy Dávid már arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámlálására lesz szükség. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, hogy a csaknem 25 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok ellenőrzését.

A lap információi szerint ugyanis számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy a neve már át volt húzva. De olyan esetről is van információ, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, ami már jogsértésnek minősül, vagy csak nagyon halványan, ami szintúgy megkérdőjelezi az eljárás tisztaságát.



Source link

You may also like

Leave a Comment