Index – FOMO – 3D nyomtatóval készült faházakkal oldanák meg a lakhatási válságot

by admin


A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem csak, hogy szinte bármit, minden apró részlettel együtt, pontosan meg tudunk előre tervezni, de a különböző 3D nyomtatóknak hála a tervezés után már akármi megvalósítható. Ez a fajta fejlődés persze az építőipart sem kerülte el, így a korábban órákig tartó, drága alapanyagkészítést is egyre több helyen cserélik le.

Mindezt pedig a hétköznapokban is észlelhetjük, hiszen 3D nyomtatott otthonok tucatjai készültek el már szerte a világon. Az Egyesült Államokban és Mexikóban például már teljes lakóövezetek épülnek fel meglehetősen rövid idő alatt a nyomtatóknak köszönhetően, nemrég pedig arról lehetett olvasni, hogy egy korábban lebombázott ukrán iskolát is így építettek újjá. 

Ugyan mindez a szintén lakhatási válsággal küzdő Magyarországon is jól jönne, a tengerentúlon már manapság is nagy hangsúlyt fektetnek a technológiára. Ezt jól mutatja, hogy a világ legnagyobb 3D nyomtatott negyede jelenleg a texasi Austin külvárosában van. A technológia különösen hasznos lehet olyan helyeken, mint például az Egyesült Államok Maine állama, ahol 2030-ra körülbelül 80 ezer új otthonra lesz szükség a lakáshiány és a lakhatási válság megszüntetéséhez – derül ki egy tavalyi jelentésből

Az emberek nem találnak otthont, mivel nagyon drágák. Emellett szakembert, villany- vagy éppen vízvezetékszerelők is egyre nehezebb szerezni az építkezésekhez, az alapanyagok pedig szintén megfizethetetlenek

– emelte ki a probléma gyökerét Habib Dagher, a Maine-i Egyetem Advanced Structures and Composites Center (ASCC) ügyvezető igazgatója a CNN-nek.

Hiába azonban a probléma, náluk a megoldás már a küszöbön áll, a múlt hónapban az ASCC ugyanis bemutatta a világ legnagyobb polimer 3D nyomtatóját, amelytől azt várják, hogy olcsóbb és hatékonyabb alternatívát nyújt az otthonteremtéshez. 

Beton helyett inkább fába vágják a fejszéjüket

Az elmúlt években a 3D nyomtatást a kisvállalkozásoktól kezdve a hidak és templomok építésére is használták már világszerte, így valóban az ukrajnai háborús pusztítás utáni újjáépítés munkálatainak egyik leghatékonyabb megoldása lehet. Az Egyesült Arab Emírségekben található Dubaj tartja a Guinness-rekordot a világ legnagyobb 3D nyomtatott szerkezetére vonatkozóan, ráadásul

terveik szerint 2030-ra az új épületek 25 százalékát 3D nyomtatási technológiával építik majd fel.

A jelenleg az építőiparban is használt 3D-s eszközök főként betonnal dolgoznak, a nyomtató egy fúvókával felszerelt robotkarral van felszerelve, amely a nedves betont a megfelelő formába rétegezi. A beton kőkemény uralkodásának azonban hamarosan vége lehet, ugyanis az ASCC óriásnyomtatója, a „legnagyobb polimer 3D-nyomtató prototípus”, amely az egyetlen olyan, amely

faanyagból készíti el a HAzát. 

A bevetésére sem kell sokat várni, ugyanis a technológiát már sikeresen tesztelték. 2022 végén bemutatták a „BioHome3D” nevű, 55 négyzetméteres családi házat, amely egyben a világ első, 100 százalékban bio 3D nyomtatott otthona is lett, amely helyi farostból és biogyanta anyagokból épült fel.

Az újdonság legfőbb előnye, hogy míg a beton esetében csak a falakat tudják nyomtatni, addig a BioHome3D épületeinek padlóját, tetejét és falait is mind így készítik.

Ráadásul míg a betonból készült házakat csak az adott helyszínen lehet nyomtatni, ami téli időjárásban lehetetlen, míg a faanyagból nyomtató eszköz bárhol használható, hiszen az elemek könnyedén mozgathatók és összeilleszthetők.

Egy otthon 48 óra alatt elkészülhet

Az elképesztő fejlesztéshez hihetetlen számok is társulnak, a nyomtató ugyanis akár 29 méter hosszú, 9 méter széles és 5 méter magas objektumokat is képes előállítani, és óránként akár 226 kilogrammnyi anyagot nyomtatni. Ez az elképesztő értékek ellenére még így is messze van a célzott mennyiségtől, mivel a faház készítői kétszer ennyi, 450 kilogrammnyi anyagot szeretnének egy óra alatt legyártani, aminek köszönhetően

már 48 munkaóra alatt elkészülnének az otthonok.

Apró bökkenő, hogy ugyan a betont például meglehetősen nagy sebességgel lehet nyomtatni, a faanyagoknál ez már nagyobb kihívást jelenthet, hiszen a prototípus nyomtatásakor az anyag okozta törmelék és por miatt a gép leállt egy időre. Mivel még soha korábban nem készítettek fából így épületet, tapasztalatok sincsenek, így a lakhatással küzdők, és az építőipar számára már önmagában az nagy segítséget jelentene jelenleg, ha a technológia nagyban felgyorsítaná a munkafolyamatokat, vagy kiváltaná az emberi munkaerő egy részét, amiből gyakran szintén komoly hiány van. 

(Borítókép: 3D nyomtató betonfalat készít. Fotó: guteksk7 / Getty Images)