Mutatjuk, mit kell tennie, ha diétázik, de mégsem indul be a fogyás

by admin


Különösen a nagy túlsúllyal rendelkezők tapasztalhatják, hogy amikor végre elszánják magukat, és belekezdenek egy diétába, csak úgy olvadnak róluk a kilók, majd amikor egy-egy mérföldkőhöz elér a szervezet, átmenetileg stagnálni kezd a súlyuk, és újabb löketre van szüksége a szervezetnek, hogy ismét beinduljon. Ami pedig minden fogyókúrázó számára a legrosszabb hír, hogy minél közelebb járnak a kitűzött célhoz, annál inkább lelassul a fogyás mértéke.

fogyás,súly, testsúly, étkezés, mozgás, életmód, illusztráció
Képünk illusztráció 
Fotó: Shutterstock

Victoria Taylor dietetikus szerint ennek az az oka, hogy 

a fogyás korai szakaszában tetemes mennyiségű víztől és salakanyagtól szabadul meg a szervezet, ami jelentős változást mutathat a mérlegen is.

Tapasztalhatjuk azt is, hogy kezdetben elég néhány apró változtatás, hogy látványos fogyást produkáljunk. Például, ha csökkentjük a cukor, a pékáruk és az alkohol mennyiségét az étrendben. Azonban eljön az az idő, amikor mindez már nem bizonyul elegendőnek, és hiába csinálunk mindent a szokásos módon, a maradék pluszkilók már sokkal lassabban vánszorognak lefelé, szerencsétlenebb esetben akár meg is állhat a fogyás. 

Minél kisebb ugyanis a testsúly, annál kevesebb kalóriát igényel annak fenntartása,

 ha pedig még ebből is szeretnénk lefaragni, még annál is kevesebbet, mint súlytartás esetén.

gyors fogyás étrend
Képünk illusztráció 
Fotó: Pixabay

Azonban nem kell elkeserednie senkinek, hiszen 

ez nem egyenlő azzal, hogy innentől kezdve koplalnunk kell,

sőt, sokszor visszájára sülhet el, ha túlságosan spórolunk a kalóriákon: a szervezet raktározni kezdhet, és amint visszatérünk a normális ételmennyiséghez, kamatostul jönnek vissza a kilók. Ezért az éhezés semmilyen esetben nem ajánlott, még akkor sem, ha csupán néhány kiló van már hátra. 

Victoria szerint a fogyás egészséges üteme heti fél-1 kiló között mozog, ám ahhoz, hogy ez hosszú távon így maradjon, és elkerüljük a stagnálást, 

időnként be kell vezetnünk kisebb változtatásokat a diétánkban, illetve az edzéstervünkben, aszerint, ahogyan a súlyunk alakul.

Ha már több mint 10-20 kilótól megszabadultunk, és úgy tapasztaljuk, hogy nehezebben megy a fogyás, mint eddig, próbáljunk módosítani az ételek mennyiségén és összetevőin, például az egyébként egészséges, ám szénhidrátban gazdag köretek – rizs, zab, tésztafélék – egy részét, vagy akár az teljes mennyiségét is kiválthatjuk rostdús zöldségfélékkel és salátákkal, amelyek sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, viszont eltelítenek, és fokozzák az anyagcserét is, ami ismét felpörgetheti a fogyásunkat. Fogyasszuk ezeket fehérjedús, sovány tejtermékekkel, tojással, zsírszegény húsokkal és halfélékkel, ezzel sokat tehetünk a további fogyásunkért anélkül, hogy éhesnek, levertnek vagy gyengének éreznénk magunkat. A teljes értékű, minél feldolgozatlanabb táplálékok ugyanis energiával látják el a szervezetet és hosszú időre jóllakottnak érezzük tőlük magunkat.

A fogyás felgyorsításának másik nagyszerű módja pedig az egyre intenzívebb edzések.

Jó hír, hogy minél kevesebb rajtunk a túlsúly, annál gyorsabbnak, fittebbnek és erősebbnek érezhetjük magunkat, és többé már nem okoz olyan nagy nehézséget az a fajta sport, amibe korábban bele sem mertünk kezdeni. Ezért tudatosan építsünk be minél több sportot az életünkbe, próbáljunk ki új mozgásformákat, feszegessük bátran a saját határainkat. Persze nem árt az óvatosság és a fokozatosság: egyszerre csak keveset nehezítsünk, mert könnyen sérülés lehet a vége, illetve elveszíthetjük a motivációnkat, ha túl magasra tesszük a mércét. 





Source link

You may also like

Leave a Comment