Tilos belépni a szolnoki strandra, aminek a felújítására öt év és 10,5 milliárd forint ment el

by admin


Várhatóan ezen a nyáron sem nyitják meg Szolnokon a Tiszaligeti Strandfürdőt, amelynek még 2019-ben kezdték meg a felújítását, és eddig a hivatalos nyilatkozatok alapján 10,5 milliárdot költöttek rá. Az eredeti tervek 2018 őszi bejelentése szerint 20 hónap alatt, 2021 nyarára kellett volna elkészülnie a fürdőnek (az azóta többször módosított) Modern városok program keretében, összesen 7,7 milliárd forint kormányzati támogatásból. A Fidesz polgármestere, Szalay Ferenc az önkormányzati tulajdonú strandfürdő felújítása-bővítése céljára már 2020-ban újabb 2,3 milliárd forint állami támogatást kért és kapott, de még most sem tudni, mikor lesz készen a beruházás.

A strandra jelenleg belépni tilos. Az őrbódéban figyel a portás, az építési területet kerítés veszi körül, amin műanyag háló akadályozza, hogy benézzenek az arra járók. Annyit mégis lehetett látni az utcáról, hogy az építkezés még folyik, a munkagépek törmelékkupacok mellett állnak, az utak mellett a térkő raklapokon halmozódik, és olykor néhány munkás is megjelent a kerítésen belül egy júniusi hétköznap délelőttjén.

Szalay Ferenc, Szolnok 2006 óta regnáló, az idén ősszel leköszönő Fidesz-KDNP-s polgármestere március 20-án tett ki a Facebook-oldalára egy videót, amelyben azt mondta, már 90-95 százalékos a strand készültségi foka. A polgármester azt is bejelentette, hogy a városüzemeltetési cég vezetőjét bízta meg a még szükséges munkálatok befejezésével és a fürdő majdani üzemeltetésével.

Szalay azt nem közölte a videóban, hogy mikor nyitják meg a strandot, és arról sem beszélt, hogy mi a több éves késlekedés és a költségek megnövekedésének az oka. Azt viszont elmondta, hogy a befejezéshez a kormány segítségére – azaz valószínűleg még több pénzre – lesz szükség.

Egy március 22-én tartott lakossági fórumon pedig az idén őszre ígérte a strand elkészültét – de vélhetően nem a megnyitását – Szalay Ferenc, és azt mondta:

„az ügyben nincs titok, az történt, amivel a házak, lakások felújítása során sokan szembesülnek: a munkálatok kezdetekor még nem ismert technikai nehézségeket kellett megoldaniuk.”

Ezeket azonban nem részletezte a beszámoló. A választások után, június 18-án megjelent interjúban szintén a Szoljon nevű kormányoldali, Mediaworks-hálózathoz tartozó napilapnak Szalay már azt mondta a strandról:

„Nem rajtunk múlott, hogy még mindig nincsen készre jelentve, de tényleg nagyon közel állunk a befejezéshez.”

Pontos megnyitási dátumot azonban ez a cikk sem közölt.

Már húsz éve is felújították

A Tiszaliget néhány évtizede még Szolnok sport-, pihenő-, és üdülőövezete volt, de az utóbbi időben már szállodák és más vendéglátóhelyek is nyíltak ott. Az 1960-as években épült, majdnem 60 ezer négyzetméteres területű strandot még a felújítás megkezdése előtti állapotában láthatjuk ezen a 2016-ban készült drónvideón, érdekesség, hogy a fürdőnek saját csónakázó tava is van.

A strandot 2002-ben a Széchenyi-terv keretében 250 millió forintos állami támogatással egyszer már korszerűsítették: felújították az öltözőket és a vizesblokkokat, szintén az úszó- és a gyermekmedencét is, új burkolatot kaptak a termálmedencék, a strandmedencét pedig élménymedencévé alakították át.

A 2019-ben a Modern városok kormányzati program támogatásával megkezdett felújítás keretében azt tervezték, hogy felszámolják a régi kabinokat, a nyári öltözőket és a kör alakú termálvizes medencét épp úgy lebontják, mint a gyermekmedencét és a régi szaunaépületeket. Az úszó- és a tanmedence, továbbá az élménymedence és a csúszdapályák átalakítása is szerepelt a programban, valamint sportpályák, játszóterek, sétány és fitneszpark kialakítása. Az új élményfürdőben új szabadtéri és épületben lévő medencéket is megnyitnak majd.

A beruházás befejezése várhatóan az új polgármester, Györfi Mihály dolga lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A beruházás befejezése várhatóan az új polgármester, Györfi Mihály dolga lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Mivel a Tiszaligeti Strand felújítása évek óta húzódik, és a nyilvánosság, úgy látszik, gyenge oldala a beruházásnak, az ügyről sok olyan cikk is megjelent, amelyek nem hivatalos információkat közöltek, magyarázatot próbáltak találni arra, hogy mi az oka a késlekedésnek és a nagyarányú drágulásnak. A Magyar Narancs már 2022 nyarán addig 10 milliárdos költségről írt, és arról, hogy a szolnoki ellenzék szerint még további 2 milliárd kell majd a beruházásra, többek között új kutak fúrására, és amiatt, mert az egyik medence megsüllyedt a földben. Összehasonlításul: Szolnok idei összes kiadása 32,5 milliárd forint lesz a februárban elfogadott önkormányzati költségvetés alapján.

Az alpolgármester és az ellenzéki képviselők nem nézhették meg a beruházást

Mivel Szolnok polgármestere ősztől az ellenzéki hátterű Györfi Mihály lesz, várhatóan ő fogja megörökölni a strandberuházás befejezését. Ő jelenleg az önkormányzat humán területet irányító, MSZP-s alpolgármestere. Györfi Mihály a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy

„az ellenzéki frakció hiába kérte, minket sem engedtek be a Tiszaligeti Strandra, és nem kaptunk érdemi, részletes információt az építkezés helyzetéről, sem a költségeiről”.

Hozzátette, hogy nem tud megfelelőn tájékozódni a beruházás ügyében, és az sem világos a számára, hogy van-e elég pénz az önkormányzat kasszájában a folyó munkálatokra, vagy netán már minden állami támogatás elfogyott.

Györfi ismeretei szerint a költségek növekedését több tényező okozhatta: a strandon új kutat kellett fúratni, hogy legyen majd elég víz, és egy másik, régebben lezárt kutat is újra üzembe kell helyezni. Úgy értesült, hogy a csónakázó tó oldalát is meg kell erősíteni a partszakadások miatt. Mindez Györfi Mihály szerint felveti azt a kérdést, hogy a beruházást megfelelően tervezték-e meg és készítették-e elő.

Hogy milyen okai vannak, az nem az érdekli az embereket, hiszen a tervezetthez képest három éve nincs készen ez a fürdő, és várhatóan még az idén sem adják át, miközben sokan várják a megnyitását. A városban élők egy része egyébként túlárazottnak tartja ezt a beruházást.

Igaz ugyan, hogy 2020 őszén újra megnyitották az egykori MÁV-strandot, amit most Véső utcai strandnak hívnak, de az kis méretű, 1,3 hektáros, és kevesen férnek el ott: nyáron 788, télen 347 vendéget tud fogadni, ami Szolnok 67 ezer fős népességéhez képest elég csekély szám.

A szolnokiak évek óta a környék más településeinek a fürdőibe járnak. Lassan felnő egy olyan generáció, amelynek a tagjai megszokták, hogy Szolnokról máshova mennek strandolni – véli Györfi. A város idegenforgalmának sem használ az évek óta bezárt strand, amire régen a Szolnok körüli településeken élők is jöttek.

Györfi Mihály átlátható önkormányzati munkára és gazdálkodásra készül októbertől, ezért teljes átvilágítással kezdi meg a polgármesteri munkáját: az önkormányzat pénzügyi helyzete mellett a folyó beruházásokat is alaposan ellenőrzik, mert tisztán akar látni a fejlesztések területén is.

Ahhoz, hogy megalapozottan beszélhessen majd a Tiszaligeti Strand helyzetéről és a jövőjéről, előbb szükséges a beruházás teljes körű átvilágítása – jelentette ki Györfi. Reméli, hogy az októbertől várhatóan önkormányzati képviselőként dolgozó, jelenlegi polgármester Szalay Ferenc és fideszes társai is partnerek lesznek a helyzet tisztázásában. A választási eredmények alapján a Fidesz-KDNP-nek 9 képviselője lesz, a Györfi mellett álló szövetségnek pedig 7, és egy LMP-s is bejutott a testületbe.

Az még kérdéses Györfi Mihály számára, hogy ha kiderül, még több állami pénzre lesz szükség a strand befejezéséhez, akkor a kormány ad-e majd újabb támogatást az ősztől már ellenzéki polgármester vezette városnak. Azt reméli, hogy a Fidesz szolnoki választóit, akik tízezernél is többen voltak most az önkormányzati választáson, nem fogja elvonásokkal büntetni Orbán Viktor kormánya, mert azzal tovább ronthatnák a városban a Fidesz jövőbeli esélyeit.

A strand egyik épülete kívülről már elkészültnek látszik – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A strand egyik épülete kívülről már elkészültnek látszik – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Műszaki gondok, járvány, háborús áremelkedés

A Telex elküldte kérdéseit Szalay Ferenc polgármesternek, hogy kiderüljön, mikor nyitják meg újra Szolnok legnagyobb strandját, miért késtek ezzel ennyit, ki a felelős ezért és a drágulás miatt, és mennyibe kerülhet végül a beruházás.

Az előre nem látható műszaki problémák miatt késik a befejezés – írta válaszában Pókász Endre, a szolnoki Polgármesteri Hivatal kommunikációs osztályának vezetője.

Eszerint az élménymedencét felújítottak volna, de kiderült, hogy a régi medencetest megrepedt, nem javítható, ezért szükséges egy új medence és a hozzá kapcsolódó gépészet megépítése. A már meglévő két termálkút az előzetes várakozásokkal ellentétben nem alkalmas a szükséges vízmennyiség kitermelésére, így azokat is fel kellett újítani.

Pókász szerint mindezt az is megnehezítette, hogy közben „a koronavírus-járvány, illetve később a háborús válság miatt az építőipart drasztikus áremelkedés sújtotta.” Ezért a projekt összköltsége 10,5 milliárd forintra emelkedett. A költségeket teljes egészében a kormányzattal kötött megállapodás alapján, a Modern Városok Programból, állami forrásból fedezik. Jelenleg 98 százalékos készültségi foknál tartanak az általános munkálatokkal, míg az új élménymedence és annak gépészete 85 százaléknál tart – írta a szolnoki városháza.

Arra a kérdésre azonban még nem válaszolt a szolnoki Polgármesteri Hivatal, hogy mikorra várható a Tiszaligeti Strand megnyitása.Source link

You may also like

Leave a Comment