Még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy abban ússzanak az olimpián

by admin2024. június 29. – 06:15

Pál Tamás

Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy abban rendezzék a nyílt vízi úszóversenyeket – írta az MTI.

A párizsi hatóságok által pénteken közzé tett jelentés szerint a folyó vízminőségét negatívan befolyásolják a kedvezőtlen hidrológiai feltételek. Ezek alatt az esőzéseket, a megnövekedett folyási sebességet, a kevés napsugárzást, a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletet és a felszíni szennyeződéseket kell érteni. A kórokozók mennyisége jelenleg túl magas, és a javulás érdekében melegebb időjárásra és alacsonyabb vízállásra lenne szükség.

A francia főváros térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a város fő nevezetességei mentén rendezhessék meg. A magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti, mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat a Pont d’Austerlitztől a Trocadéróig.

Triatlon tesztverseny a Szajnában 2023. augusztus 18-án – Fotó: Bertrand Guay / AFP

Triatlon tesztverseny a Szajnában 2023. augusztus 18-án – Fotó: Bertrand Guay / AFP

Párizs főpolgármestere egy hete bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni az olimpiai számokat. A tervek szerint a polgármester társául szegődik majd Emmanuel Macron elnök is, Macron és Hidalgo úszásának hírére Párizsban meg is hirdettek egy Szajnába szaró flashmobot.

A Szajnában 1923 óta tilos a fürdés, azóta kizárólag áruszállító és turista hajók használják – illetve sokan szemétlerakóként tekintenek a közel 800 kilométer hosszú folyót.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment