Visszavágott a MÚOSZ-nak a Szuverenitásvédelmi Hivatal

by adminA Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki, miután vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó oknyomozó portál ellen. A MÚOSZ az eljárás leállítását követelte. A Szuverenitásvédelmi Hivatal alaptalanoknak tartja a MÚOSZ vádjait.

Azt írják: nem vizsgálják, nem kívánják befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit, véleményét sem, de törvényben előírt feladatuk feltárni, hogy

egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt.

Megjegyzik, a MÚOSZ rendszeresen fogalmazza meg aggodalmait a sajtószabadság állapota, az azt fenyegető veszélyek miatt. Ugyanakkor az elmúlt évtizedből nem találtak olyan állásfoglalást, amely a magyar nyilvánosságra gyakorolt legkomolyabb, önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrával foglalkozna, amelyet a globális technológiai nagyvállalatok végeznek világszerte.

Az ilyen valós, a véleményszabadság korlátozására irányuló fenyegetés ellen egyszer sem emelték fel szavukat. Annak ellenére sem, hogy már több magyar sajtóterméket ért ilyen irányú támadás – akár végleges letiltás is –, amely valóban súlyosan sérti a sajtószabadságot és a magyar szuverenitást.

A Lánczi Tamás által vezetett hivatal végül jelezte: minden olyan nyomásgyakorlást visszautasít, amely próbálja megakadályozni a törvény szerinti feladatainak ellátását.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal sokáig elérhetetlen volt, működéséről hónapokig semmit sem lehetett tudni, noha a törvény indoklása szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét. Miután a 24.hu május végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnökéhez fordult, Péterfalvi Attila azt válaszolta, június 10-én észlelték, hogy elindult a hivatal honlapja.

Source link

You may also like

Leave a Comment