Kunhalmi Ágnes szerint többen a csodájára járnak, hogy MSZP-nek még van szavazóbázisa

by admin2024. június 28. – 10:24

Nagy Bálint

„A közép-kelet-európai térségben egy olyan pártnak, mint az MSZP szinte a csodájára járnak, hogy parlamenti frakcióval, szavazókkal rendelkezik. A megyei listákon négy százalékos általános eredményt értünk el, ami azt mutatja, hogy azért még mindig van az MSZP-nak szavazóbázisa” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kunhalmi Ágnes, a párt múlt héten lemondott társelnöke.

Kunhalmi arról beszélt, hogy egyelőre gondolkodik rajta, hogy újrainduljon-e a párt társelnöki pozíciójáért. „Elsősorban politikai szempontokat mérlegelek, de van ebben magánéleti rész is” – fogalmazott. Kunhalmi szerint nemcsak az MSZP, hanem az egész hazai, és a nyugat-európai baloldal is nagyon nehéz helyzetben van sok országban. Azt nem tudja megmondani, hogy az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség szavazataiból mennyit tudhat magáénak az MSZP, de tavaly szeptemberben „nyaldosták” az öt százalékot.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc és a Párbeszéd elnöksége sem mondott le pártjuk vezetéséről azt mondta: mindenkinek a saját útját kell járnia. „Én a magamban nevében tudok nyilatkozni, és ez az elnöki sors.” A szövetségi politikát nem tartja hibának, sőt szerinte túl későn fogtak össze.

„Mi 15-20 nap alatt vesztettünk egymillió szavazót, azok akik a külön utas politikát hirdették, azok még mandátumhoz sem jutottak”

– mondta, szerinte márciusban a szavazóbázisuk azt mutatta, hogy 6-7 EP-mandátumot is szerezhetnek. Ekkor szerinte a DK-nak nagyjából egymilliós, az MSZP-nek háromszázezres, a Párbeszédnek néhány tízezres tábora lehetett. Kunhalmi szerint az ellenzéki szavazók a 2022-es választás utáni marakodást büntették meg, mert „a háziverseny pedig nagyon rombol” – fogalmazott. Állítja, ha 2022 után együtt maradt volna az ellenzéki blokk, akkor nem így alakul a politikai helyzet.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment