Index – Sport – Néhány éve még börtönben ült kiskorú lány megerőszakolása miatt az olimpián induló röplabdázó

by admin


A most 29 éves strandröplabdázó 2014 és 2017 között ült börtönben amiatt, mert megerőszakolt egy kiskorú, 12 éves lányt.  Az ügy azért került újra reflektorfénybe, mert Steven van de Veldét beválogatták a párizsi olimpiára készülő strandröplabda-válogatottba. 

GettyImages-1722396878

A holland röplabda-szövetség elnöke, Michel Everaert egy nyilatkozatában elmondta, természetesen ismerik Van de Velde előéletét, de mivel letöltötte börtönbüntetését, és azóta minden szükséges foglalkozáson, kezelésen átesett, visszailleszkedett a közösségbe, és újra élsportolói eredményei miatt ismerik. 

Annak idején, az angol törvények szerint elítélték, és büntetését letöltötte. Azóta folyamatosan kapcsolatba állunk Steven-nel, aki mostanra teljesen visszailleszkedett a holland röplabda közösségébe. Visszatérése óta példaértékű sportoló és embernek bizonyul, így nincs okunk kételkedni benne 

– tette hozzá Everaert. A sportági szövetség által kiadott közleményben, miután a nemzetközi média újra felkapta Van de Velde esetét, azt mondta a sportoló, hogy hálás a lehetőségért. 

Megértem, és számítottam rá, hogy az olimpia előtt újra előkerül az esetem, de nem tudom visszacsinálni tettemet, ez volt életem legnagyobb hibája, viselem a következményeit. Borzasztó hálás vagyok a második esélyért a szüleimnek, a barátaimnak, a röplabda-szövetség, azon leszek az olimpián, hogy megháláljam mindezt

– mondta Steven van de Velde a CNN cikke alapján. A Holland Olimpiai Bizottság, a röplabda honi és nemzetközi szövetsége egyeztetett a 29 éves röplabdázó visszatéréséről, és úgy ítélték meg, hogy a visszaesés esélye nulla, így részt vehet az ötkarikás játékokon. 

Vannak viszont olyan szervezetek, akik finoman szólva sem látják szívesen van de Veldét az olimpián. Ju’Riese Colon, az amerikai Center for SafeSport vezérigazgatója a CNN-nek küldött nyilatkozatában arról beszél, mélyen aggódik a szervezet amiatt, hogy bérli, akit kiskorúak szexuális zaklatásáért ítélték el korábban részt vehet a párizsi olimpián. 

Mivel hamarosan a világ minden tájáról érkező sportolók gyűlnek össze Párizsban, amelyek között sok kiskorú is van, veszélyes üzenetet közvetít, hogy van közöttük olyan, aki korábban megerőszakolt egy 12 éves lányt. Ezek szerint a pénz többet jelent, mint a biztonság. A sportban való részvétel kiváltság, nem pedig jog

– tette hozzá.