Index – Gazdaság – Betelt a pohár, megszólalt a minisztérium a magas üzemanyagárakról

by admin


Az elmúlt egy hónapban jelentős növekedést figyelhető meg Magyarországon az üzemanyagok piacán. A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások óta a benzin ára 20 forinttal, míg a gázolajé 33 forinttal emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közleményben reagált az elmúlt napok többszöri üzemanyagárváltozására.

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest” – fogalmazott a tárca a kommünikében.

Mint írják, Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el.

„Mindez azt jelenti, hogy a ma a magyar családok többet kell fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább” – teszi hozzá a minisztérium.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan. Mint megjegyzik:

elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.

A tárca továbbá felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

Minden egy levéllel kezdődött

A közlemény korántsem előzmény nélküli, hiszen még május elején a Mol egy levelet küldött a benzinkutaknak, amely az eddigi heti két alkalom helyett akár többszöri üzemanyagár-változás döntéséről szól. Indoklásképp a piac volatilis mozgásának gyorsabb követését és a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron megvásárolható üzemanyagot emelték ki.

Az idei évben felemás értékeket láthattunk mind a 95-ös benzin, mind a gázolaj átlagárában.

A holtankoljak.hu statisztikái szerint júniusban ugyan 600 forint alatti átlagárakról beszélhetünk a benzin esetében, azonban a napi többszöri emelkedés fényében ez a szám egy jóval árnyaltabb képet ad az üzemanyag literenkénti áráról.

A gázolaj esetében egy 610,92 forintos átlagárat figyelhetünk meg, amely a jelenlegi adatok alapján 19 forintos különbséget mutat.

Ahogy, arról korábban mi is beszámoltunk, az elmúlt időszakban nemcsak az üzemanyagárakban láttunk emelkedést. A forint árfolyamának alakulásában folyamatos mozgást láthatunk, így péntek reggel eképp alakult a valuták értéke: 1 euró – 396,48 forint, 1 dollár – 370,98 forint.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)