Elképesztően erős kihívót kapott a ChatGPT

by admin


Az etikus mesterséges intelligencia fejlesztésének fontossága egyre inkább felértékelődik a közbeszédben, amely kapcsán jelenleg a San Franciscó-i Anthropic mutatja leginkább, merre is kellene haladnia a szakmának. A megfontolt fejlesztés azonban úgy tűnik, nem hátráltatja a kutatásokat, ugyanis a cég olyan modellel állt elő, ami még az OpenAI legújabb GPT-fejlesztését is lepipálja – írja az AI News.

A 2021-ben alapított cég bejelentette, hogy ingyenesen elérhetővé teszik a chatbotjukat az oldalukon, és leleplezték az ezt meghajtó Claude 3 modellcsaládot. A fejlesztés három különböző változatot tartalmaz:

  • a Claude 3 Haikut,
  • a Claude 3 Opust,
  • és a legfejlettebb Claude 3.5 Sonnetet.

A vállalat szerint mindegyik másban erős: a Haiku gyors, az Opus az összetett feladatok megoldásában jeleskedik, míg a Sonnet a legintelligensebb a bemutatott modellek közül.

Az pedig, hogy ezek kihívói lehetnek az OpenAI GPT-4o fejlesztésének, nem csak üres vállalati kommunikáció, ugyanis független szakértők által végzett benchmark-teszteken sikerült megelőzni a riválist.

A Claude 3.5 Sonnet különösen jól teljesít a természetes nyelvfeldolgozás, logikai következtetés és komplex problémamegoldás terén. Meglepő módon pedig a matematikai feladatokban is kiemelkedő eredményt ért el, az egyedüli aspektus, amiben továbbra is a GPT-4o a piacvezető, az a vizuális kérdések megválaszolása.

Anthropic

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Claude nem multimodális, mint a kihívója, tehát nem beszél, és nem látja kamerán keresztül a külvilágot, csak írásban lehet vele kommunikálni.

Az eredményeket érdemes fenntartásokkal kell kezelni, ugyanis az MI világában hihetetlen gyorsan mennek végbe a változások, így akár napok alatt is változhat a sorrend. Riválisként pedig nehéz az OpenAI-ra tekinteni, ugyanis a cég vezérigazgatója, Sam Altman is befektetője az Antrhropicnak.

Source link

You may also like

Leave a Comment