Darabjaira hullott egy orosz műhold

by adminDarabokra esett egy Föld körül keringő orosz műhold a világűrben – írja a The New York Times. A mintegy 350 kilométer magasan haladó eszköz egy több mint 100 törmelékből álló felhőt képzett, amely miatt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinak is fedezékbe kellett húzódniuk. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) nem kommentálta az incidenst.

Az érintett szatellitet, a Resurs P1-et még 2013-ban bocsátotta fel Oroszország. Feladata a Föld megfigyelése volt, képeit mezőgazdasági, meteorológiai és közlekedésszervezési célokra használták, azonban 2022-ben nyugdíjazták.

Az eszköz szerdán hullott szét, az eset hírére a NASA parancsba adta az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak, hogy vonuljanak fedezékbe. Alig egy órával később viszont kiderült, hogy nem jelent számukra veszélyt a törmelékfelhő, így folytathatták teendőiket.

Hogy mi okozhatta a műhold pusztulását, egyelőre rejtély.

A szakértők úgy vélik, elképzelhető, hogy egy régi akkumulátor felrobbanása áll a háttérben, de az is elképzelhető, hogy a Resurs P1 egy űrszeméttel ütközött össze. Az sem kizárható viszont, hogy az oroszok szándékosan robbantották fel az eszközt, esetleg egy műholdak ellen kifejlesztett fegyver tesztelésének részeként.

Szétesésével a műhold újabb darabokat adott hozzá a több mint 25 ezer tárgyból álló űrszeméttömeghez, amely bolygónk körül kering. A tudósok szerint az űrbéli hulladékok komoly veszélyt jelenthetek a jövőbeni űrküldetésekre, ezért igyekeznek módszereket kidolgozni eltávolításukra.

Source link

You may also like

Leave a Comment