Az időjárásra és a légi irányításra tolja a felelősséget a Wizz Air az elmúlt időszak késései miatt

by admin2024. június 28. – 17:27

Bakró-Nagy Ferenc

Közleményben magyarázza az elmúlt időszakban elharapódzott késéseit, csúszásait, járattörléseit a Wizz Air. Többek között a Milánóból Budapestre tartó szerdai járat késett sokat, az utastájékoztatással is problémák voltak. Június 15-én a Dortmundba tartó gép késett, ami miatt a gépen utazó szurkolók lekéshették a Svájc elleni meccset, de az is előfordult, hogy az utasokkal csak a kapunál közölték, hogy beteg a pilóta, ezért csak másnap jutnak majd haza Rómából.

A cég szerint az időjárási viszontagságok a teljes európai légi közlekedést érintették, a helyzeten az segítene, ha az európai államok fejlesztenék a légi irányítási rendszereiket, azt írják:

„Az időjárás megnehezítette a légiforgalmi irányító hatóságok és az Eurocontrol számára a légiforgalom kezelését az egész iparágban, amely jelentős késésekhez és járattörlésekhez vezetett Európa-szerte.”

A társaság szerint például június 26-án több mint 450 ezer percnyi késés adódott össze az európai légtérben, ebből 360 ezer közvetlenül a viharos időjárás miatt következett be. A Wizz Air járatai az elmúlt négy hétben több mint 30 ezer percnyi résidő-késéssel többet szenvedtek el, mint a tavalyi azonos időszakában.

A Wizz Air szerint a probléma messze túlmutat hatáskörükön, ők megfelelően felkészültek a nyárra, és mindent megtettek a zökkenőmentes nyári időszak érdekében. Ezzel szemben a légiforgalmi irányítási rendszerek jelentős problémákkal küzdenek ebben a kiemelt időszakban is. Ezért határozottan

azt kérik a hatóságoktól, hogy haladéktalanul megnyugtatóan rendezzék a légi irányítás problémáit.

Mivel a helyzet sok légitársaságot érint, ezért sok a hirtelen elszállásolandó utas is, a szállodai kapacitások viszont korlátozottak. Emiatt fordulhat elő, hogy egy légitársaság nem tud minden esetben szállást biztosítani a pórul járt utasainak. A Wizz Air azt írta, hogy ilyen esetben megtérítik a szállásköltségeket, amelynek visszatérítését a számlák másolatának bemutatásával igényelhetik az érintettek.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment