Az EU újabb szankciókkal sújtja a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot

by adminAz Európai Unió Tanácsa pénteken újabb szankciókkal sújtott két szélsőséges palesztin iszlamista szervezetet, a Hamászt és az azzal szövetséges Palesztin Iszlám Dzsihádot.

A büntetőintézkedések három vállalatot és hat személyt vettek célba azért, mert pénzelték a két szervezetet, ezáltal „lehetővé téve erőszakos akcióikat”. Mindhárom vállalatnak köze van a Hamász befektetési ügyleteihez, és fedőcégként szolgálnak a szervezet finanszírozásának megkönnyítéséhez.

A Tanács továbbá szankciókat szabott ki Ahmed Sharif Abdallah Odehre, aki a Hamász külföldi befektetési tevékenységeit irányítja, és a szervezet több fedőcégének részvényese és igazgatósági tagja. Ugyancsak szankciós jegyzékbe vették Zuheir Shamlakot, akit az EU a Hamász pénzmosójaként tart számon, továbbá Ismail Barhoumot, a Hamász politikai irodájának tagját.

A szankciós listán szerepel még Ali Morshed Shirazi, az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott elitegysége, a Kudsz dandár magas rangú tisztségviselője, aki a Libanonból működő palesztinai részleg irodavezetője, valamint Maher Rebhi Obeid, aki 2010 óta tagja a Hamász politikai hivatalának, és a szervezet ciszjordániai terrorműveleteinek irányításáért felelős.

A szankciós jegyzékbe vett személyekre és vállalatokra vagyonbefagyasztás vonatkozik. Tilos számukra közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági forrásokat biztosítani. A büntetőintézkedések hatálya alá eső személyekre az EU-ba való beutazási tilalom is vonatkozik.

Source link

You may also like

Leave a Comment