Döntöttek Brüsszelben: Von der Leyen újrázhat, Costa és Kallas a két új uniós vezető

by adminViszonylag gyorsan, egy délután alatt megválasztották az Európai Unió miniszterelnökei az EU új vezetőit Brüsszelben. Az Európai Tanács csúcstalálkozóján fél 12 körül megegyeztek abban, hogy

  • Az Európai Bizottság elnöke ismét Ursula von der Leyen lesz,
  • Az Európai Tanácsot mostantól Portugália volt miniszterelnöke, Antonio Costa vezeti,
  • Az EU új külügyi főképviselője pedig az észt Kaja Kallas lesz.

Nagy meglepetés nincs a nevekben, mert korábban is ebben állapodott meg az Európai Uniót vezető többség. Erről részletesen itt írtunk.

Egyetlen fontos vezetői posztról nem döntöttek most hivatalosan: az Európai Parlament elnökéről. Roberta Metsola megválasztása része volt a vezetők közötti politikai alkunak, de őt az EP-nek kell jelölnie megválasztania. Ez még júliusban megtörténhet. Ursula von der Leyen elnökségét szintén jóvá kell hagynia az EP-nek.

Orbán Viktor leszavazta von der Leyen elnökségét, mert Andrej Plenkovic volt horvát elnököt szerette volna a bizottság élén látni. A magyar miniszterelnök a portugál szocialista Antionio Costát megszavazta, köztük korábban is nagyon jó viszony volt. Kaja Kallas esetében viszont tartózkodott, ami nem meglepő, hiszen a liberális Kallas Orbánnál jóval keményebb politikai vonalat visz Oroszországgal kapcsolatban.

Az este nagy kérdése az volt, Giorgia Meloni megszavazza-e az új vezetőket, miután pártját, a jobboldali ECR-t kihagyták az egyeztetésekből. Végül a legfontosabb posztot, a bizottság elnökét nem szavazta le, itt csak tartózkodott. Kaja Kallast és Antonio Costát viszont leszavazta. Az ő megválasztásukhoz nem kell egyhangú szavazat, elég a minősített többség, ami a miniszterelnökök 55 százaléka, lefedve az EU lakosságának 65 százalékát. Meloni ellenszavazata még okozhat problémákat von der Leyen számára az Európai Parlamentben, ahol legutóbb is kis többséggel választották meg, de azóta az őt támogató néppárti, szocialista és liberális frakciók támogatottsága tovább csökkent.

Source link

You may also like

Leave a Comment