Nincs elég orvos és ápoló, hogy elférjen két egészségügyi rendszer egymás mellett

by adminNem kivitelezhető Magyarországon egy egymástól teljesen elválasztott állami és magán egészségügyi rendszer, mert nincs ehhez elég orvos és ápoló az országban – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának egyetemi docense az Economx-nak.

Szerinte a mostani rendszer nem a betegek érdekét szolgálja, és ez kifejezetten látványos az onkológiai ellátáson. Például ha valakinél magánellátásban diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozást, akkor onkológiai ellátásra lenne szüksége, „ami a magánegészségügyben nincs”. Emiatt át kell mennie az állami rendszerbe, ahova viszont nem tud ugyanazon a szinten belépni, mert a magánellátást végző szakorvos nem utalhatja be.

„Vissza kell mennie a háziorvosához, aki majd beutalja egy szakambulanciára, ahol ismét időpontok sorozatára kell várnia”

– magyarázta Álmos. Emiatt a beteg talán csak hónapokkal később jut el odáig, hogy megfelelő ellátást kapjon, ami veszélyes lehet. Emiatt úgy látja, hogy javítani kellene a két rendszer közötti együttműködést.

A MOK-elnök szerint azért nincs elég orvos, mert még mindig nem rendezett az orvosok fizetése, ami sokakat eltántoríthat a pályáról, vagy arra késztethet, hogy minél hamarabb külföldre menjen dolgozni. Ezen szerinte egyrészt a fizetések rendezésével lehetne javítani, másrészt azzal, hogy az állam jobban kiáll az orvosok mellett.

„Engednek terjedni akár valótlan híreket is ahelyett, hogy megvédenék az egészségügyben dolgozókat a rágalmaktól. Nem látunk az egészségügyet támogató TV-reklámokat, óriásplakátokat sem, ellentétben több külföldi országgal”

– jegyezte meg. Azt mondta, hogy hónapokkal ezelőtt elküldtek három lehetséges fizetésrendezési lehetőséget a kormánynak.

„Közös bennük, hogy körülbelül 1,5 kilométernyi autópálya árával – 13-15 milliárd forinttal – terhelnék meg a jövő évi költségvetést. Ez szinte láthatatlan összeg az állami kassza számára, nem terjeszkedtünk túl, nem akarjuk az állami büdzsét bedönteni.”

A fizetésekből adódó problémák miatt nemcsak a jelenlegi kormányt okolja, hanem az elmúlt 30 év vezetését. Megjegyezte, hogy sok orvos motiválatlan, és sokan jelezték, hogy hamarosan egyre több idejüket töltenék a magánegészségügyben. Az EU-ban Magyarországon kerül sor a harmadik legtöbb orvos-beteg találkozásra, és ahogy fogynak az orvosok az állami rendszerben, egyre hosszabbak lesznek a várólisták.

„Mindennapi probléma, hogy nem tudjuk úgy ellátni a betegeket, ahogy szeretnénk. Sokszor nincsenek megfelelő eszközök, gyógyszerek, idő a vizsgálatokhoz, a gyógyításhoz, és ez az, ami rendkívül demotiváló az orvosok számára.”

Ezen szerinte nem fog segíteni az, hogy szigorúbban ellenőrzik majd az egészségügyi dolgozók munkavégzését. Bár érthetőnek tartja, hogy a munkáltatót érdekli, hogy a munkavállalója rendesen bejár-e dolgozni, de nem mindegy, hogy ehhez milyen eszközöket használnak. Szerinte nem a megfigyelés fokozása növelné a rendszer teljesítményét, hanem a munkafeltételek javítása.

„A külföldön munkát vállaló magyar orvosok célországai a nyugat-európai és a skandináv országok, nem pedig Kína.”Source link

You may also like

Leave a Comment