Index – Gazdaság – Magyarország energetikai kezdeményezését is támogatja az EU

by admin


Az Európai Bizottság közleménye szerint az uniós finanszírozás 76,8 millió euróval (mintegy 30,7 milliárd forint) támogatja Magyarországon a megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek korszerűsítését és fejlesztését.

Hozzátették: a tíz országban – Magyarország mellett Bulgáriában (65,2 millió euró), Horvátországban (52 millió euró), Csehországban (835,2 millió euró), Észtországban (24,1 millió euró), Lettországban (26,8 millió euró), Litvániában (59 millió euró), Lengyelországban (697,5 millió euró), Romániában (1,095 milliárd euró) és Szlovákiában (35 millió euró) – finanszírozott beruházások az energiarendszerek korszerűsítését, az energia-, az ipari és a közlekedési ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését, valamint az energiahatékonyság javítását támogatják.

A beruházások segítik a tagállamokat éghajlat- és energiapolitikai céljaik elérésében, és hozzájárulnak az EU azon hosszú távú célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – írták, majd kiemelték: a hétfői az eddigi legnagyobb kifizetés az unió Modernizációs Alapján keresztül. Ezzel a 2021 januárjában létrehozott alap kifizetései 12,65 milliárd euróra emelkedtek.

Céljuk a klímasemlegesség támogatása

A Modernizációs Alap célja tizenhárom tagállam támogatása a klímasemlegességre való átállásban. A kedvezményezett tagállamok Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint Görögország, Portugália és Szlovénia, amelyek 2024 januárjától a felülvizsgált uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) alapján jogosulttá váltak a Modernizációs Alapból nyújtott támogatásra.

Az alap olyan beruházásokat támogat, melyek a megújuló energiaforrásokból előállított energia termelésére és felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, az energiahálózatok – köztük a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok – korszerűsítésére, valamint az átmenetre irányulnak a szénenergiától függő régiókban – ismertette az MTI a közlemény alapján.