Index – Belföld – Józsefváros lakói köszönik, nem kérnek Pázmány Péter egyetemi kampuszt a kerületbe

by admin


A Józsefvárosi Önkormányzat a lakosság véleményére voltkíváncsi és nemrégiben arról kérdezte meg a kerület lakóit, akarják-e, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampusza a Magyar Rádió egykori területén, a 8. kerület szívében, a Palotanegyedben épüljön meg. A magyar állam a Magyar katolikus Püspöki Konferencia megrendelésére kiemelt kormányzati beruházásként építené meg az új kampuszt.

A Palotanegyed lakói közül összesen 1191 ember töltötte ki online vagy papíralapon a kérdőívet, illetve 20 szervezet is kitöltötte a szervezeteknek szóló íveket. Bár hozzátették az eredmények közlésénél, hogy a kitöltők csak mintegy 43,19 százaléka lakik Józsefvárosban, a legaktívabb korosztály pedig a 12–24 és a 45–54 éves korosztály volt. 

A legfontosabb kérdésre, hogy akarják-e az emberek, hogy a Pázmány új kampusza a Palotanegyedben épüljön, 

43,1 százalék nemmel, 44,2 százalék igenne, 12,7 százalék pedig „részben támogatja” opcióval válaszolt.

Viszont ha csak kifejezetten a Palotanegyedben élők körére szűkítjük a szűrést – akiket a legjobban érint majd napi szinten is a változás –, akkor már lényegesen magasabb az eredmény, így 52 százalék nem támogatja és mindössze 22 támogatja az építkezést.

Emellett arról is kérdezték a válaszadókat, hogy mennyire és milyen formában támogatják az érintett épületek lebontását. A feleletekből az derült ki, hogy az emberek több mint fele nem támogatja a Magyar Rádió épületének lebontását, inkább a felújítás mellett szavazna. Ha viszont a helyi lakosokat nézzük, akkor még magasabb az arány, így ugyanis 69 százalék szavaz nemmel a lebontásra.

A következő kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy az újonnan felhúzni tervezett épületek és terek, valamint funkciós épületek közül melyiket látnák szívesen a kerületben. A válaszadók nagyrészt az olyan funkciókat támogatnák, amelyek nem járnak régi épületek elbontásával, mint a kávézó és a könyvtár, viszont 50, vagy több mint 50 százalékuk ellenzi a sportcsarnok, a fitneszterem, az étterem vagy éppen a kollégium létrejöttét. 

Viszont a közterek felújításával már más a helyzet, a Palotanegyed lakói közül 50 százalék felett támogatnák a parkosítást és a zöldítést főleg az érintett szakaszokon. Végül arra kérték a kitöltőket, hogy egy 1–6-ig terjedő skálán  jelöljék be, hogy mennyire elégedettek a Pázmány-kampusz terveivel, a válaszolók 49 százalék 1-est, 14 százalékuk 2-est, 8 százalékuk pedig 3-ast adott a terveknek. 

Ebből pedig az látszik, hogy a válaszadók 71 százaléka inkább elégedetlen a tervekkel.

Ha valaki ennél részletesebben is foglalkozna a kérdőívek eredményének statisztikáival, az itt tud elmerülni a részletekben. Pikó András, a kerület polgármestere közösségi oldalán is hírt adott az eredményekről, ahol azt írta, hogy „az eredmények alapján egyértelmű, hogy a palotanegyediek nem szeretnék, hogy a beruházás épületek bontásával, kulturális veszteségekkel, több évnyi zajjal és porral járjon.”