Legalább 15 halálos áldozata van az Indiát és Bangladest sújtó földcsuszamlásoknak

by admin


Nyolc rohingja muzulmán volt azok között, akiket szerdán kora reggel a földcsuszamlások elsodortak – közölte Mohammad Shamsud Douza, a bangladesi kormány menekültügyért felelős magas rangú tisztviselője. 

A katasztrófa a legutóbbi a Dél-Ázsiában és világszerte a szélsőséges időjárás által kiváltott katasztrófák sorában: a heves esőzések és hőhullámok sok ember halálát okozták és humanitárius válságot idéztek elő az elmúlt hónapokban.

A menekültek földcsuszamlásokban haltak meg Banglades déli részén. Több mint egymillió rohingja él zsúfolt táborokban a határ menti Cox’s Bazar kerületben, a világ legnagyobb menekülttáborában, miután 2017-ben elmenekültek a szomszédos Mianmarban zajló katonai elnyomás elől. 

A rohingja menekültek többnyire bambuszból és műanyag lapokból készült kunyhókban élnek, gyakran meredek, kopár dombokon. 

Több mint egymillió rohingja él zsúfolt táborokban a határ menti Cox’s Bazar kerületben, a világ legnagyobb menekülttáborában.
Fotó: AFP / Photo by AFP

Az esőzések Banglades északkeleti részén is káoszt idéztek elő.

Legalább 700 000 ember rekedt a hirtelen áradások és a heves esőzések miatt a Sylhet körzetben, és további 500 000 ember a szomszédos Sunamganj körzetben

– mondta Abu Ahmed Siddique, Banglades északkeleti Sylhet körzetének vezetője.

Legalább 700 000 ember rekedt a hirtelen áradások és a heves esőzések miatt a Sylhet körzetben
Legalább 700 000 ember rekedt a hirtelen áradások és a heves esőzések miatt a Sylhet körzetben.
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto

A bangladesi meteorológiai szolgálat közölte, hogy a következő napokban is heves esőzésekre kell számítani.

A mintegy 170 millió lakosú ország a globális éghajlati kockázati index szerint a katasztrófák és az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett országok közé tartozik.

A határon túl, a szomszédos indiai Asszám államban legalább hat ember halt meg az áradásokban és földcsuszamlásokban kedd este. Egy földcsuszamlás élve eltemetett egy nőt és három lányát.

Az államban május vége óta több mint 30 ember halt meg a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték a hatóságok.

indiai Asszám államban legalább hat ember halt meg az áradásokban és földcsuszamlásokban kedd este.
Az indiai Asszám államban legalább hat ember halt meg az áradásokban és földcsuszamlásokban kedd este. 
Fotó: NurPhoto via AFP / Mamunur Rashid/NurPhoto

Eközben délen az országot kegyetlen hőhullám sújtja

Delhiben kedden az elmúlt hat év legmelegebb éjszakáját regisztrálták. Május végén a hőség Delhiben 15 halálos áldozatot követelt. A 30 milliós város kórházai legalább öt hőguta okozta halálesetet jelentettek a héten is – írta az Aljazeera.Source link

You may also like

Leave a Comment