Index – Gazdaság – Friss hírek érkeztek a nyári munkát vállaló diákok adózásáról

by admin


A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 24T34-es nyomtatványon – tájékoztat a NAV. 

Hozzátették: a nyomtatvány legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, mivel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

Rájuk is érvényes az szja-mentesség

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, miszerint havi 576 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2024-ben havonta maximum 86 490 forint adómegtakarítást jelent – tájékoztat a NAV. Valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a kedvezmény érvényesítését nem kell kérnie a fiataloknak, mivel azt a munkáltató minden hónapban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha valaki nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2025. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony tartama, jellege és a munkavégzés helye nem kötelező tartalmi eleme a munkaszerződésnek, de jó, ha szerepel benne. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi-, heti-, napi- vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 266 800 forint – írják a közleményben. A diákok nyári órabéréről itt írtunk bővebben

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni – emelték ki a tájékoztatás végén.