Index – Belföld – Óbudai korrupciós botrány: az alpolgármester mellett a Békásmegyeri Piac vezető tisztviselőjét is őrizetbe vették

by admin


Az Index információi szerint az óbudai korrupciós ügy nyomozása keretében Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, Czeglédy Gergő őrizetbevétele mellett az öt újabb kihallgatott gyanúsított között van a Békásmegyeri Piac vezető tisztségviselője is, akit szintén őrizetbe vett tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség. Óbuda korábbi polgármestere szerint Krébesz Dánielről van szó. A 72 órás fogva tartás idején, azaz ezekben az órákban tehet indítványt Központi Nyomozó Főügyészség letartóztatásuk kezdeményezéséről a Fővárosi Törvényszék felé.

A korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában minősített vesztegetés történhetett. A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával

több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek

azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. 

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte. Ez azt jelenti, hogy az alpolgármester a tettes, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – pedig a bűnsegédek lehettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy Kiss László polgármestert is meghallgatták az ügyben.

Lapunk információi szerint a Békásmegyeri Piac vezető tisztviselője Kiss László kampányfőnöke volt,

korábban pedig a Párbeszéd óbudai országgyűlési képviselőjének 2022-es kampányában is fontos szerepet vállalt.

Jelenleg a BKK törvényes működésének felügyeletét a börtönből végzi Czegéldy Gergő, akit a fővárosi cég felügyelőbizottsági székébe az MSZP delegált, személyéről a döntést a Fővárosi Közgyűlés hozta meg. Visszahívása is e testület kompetenciája, de Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt jelezte, hogy rendes testületi ülést nem tervez összehívni október 1-e előtt.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)