Felfedezték a világ legősibb borát

by adminA bort 2019-ben találták meg a Sevillához közel fekvő Carmona mellett, egy római kori mauzóleum feltárásakor. A folyékony állapotú bor egy családi sírboltból került elő, amelyet Carmóban, a Római Birodalom egykori városában emeltek.

A temetkezési helyen hat, emberi maradványokat tartalmazó urnát és számos egyéb tárgyat találtak a feltárást végző Cordóbai Egyetem és a helyi régészeti hivatal kutatói.

A legizgalmasabb felfedezésnek azonban az bizonyult, hogy egy üveg urnában egy férfi maradványait is megtalálták egy vöröses folyadékban. A folyadék elemzéséből ugyanis kiderült, hogy feltehetően fehérbor lehetett – írták a tanulmányban, amelyet Journal of Archaeological Science folyóiratban publikáltak.

A kutatók szerint a folyadék az idők során színeződhetett vörösre, feltehetően az urában lévő szilárd maradványok miatt.

Nem véletlen, hogy egy férfi maradványai merültek a borba – tették hozzá a tudósok -, ugyanis az ókori Rómában a nők számára sokáig tilos volt a bor fogyasztása.

A bor eredetét pontosan nem tudták meghatározni, de hasonlóságot találtak a Carmonától keletre található Montilla-Moriles borvidéken termelt mai fehérborok és a Jerezből származó sherryk ásványi profiljával.

Vallási jelentősége miatt az ókori rómaiak széles körben használtak fehérbort temetési szertartásokhoz. Az ősi borok maradványai azonban mind kiszáradtak, vagy a kutatók szerint az edényük falán át felszívódtak.

A tudósok a tanulmányban kiemelték, hogy az általuk azonosított folyadék „a legrégebbi folyékony állapotban megőrzött ősi bor”.

Mindeddig az 1867-ben a németországi Speyerben egy palackban talált bort tartották a legősibb bornak, amely az i. sz. 4. századból származott – emlékeztetett rá a Cordóbai Egyetem közleménye.

 Source link

You may also like

Leave a Comment