Az amerikai beavatkozás okozta a Habsburg mexikói császár vesztét

by admin


Miért pont ő?

Az eredetileg haditengerészetbe belépő, és ott fontos reformokat végrehajtó Habsburg Miksát hazájától távol érte el a vég. Az 1832. július 8-án született főherceg 1856-ban indította el a Novara-expedíciót, ami hatalmas tudományos siker volt a császárságnak. 

1857-ben feleségül vette a belga király lányát, Saroltát, és a Lombard-Velencei Királyság kormányzói tisztségét is ekkor kapta meg, de két évvel később a birodalom elvesztette ezt a tartományt.

1857-ben Mexikóban kitört a polgárháború a konzervatívok és a liberálisok között. A négy éven át tartó harcok végén az utóbbiak győztek, és Benito Juárezt választották meg az ország elnökének. Az új kormány azonban a jobboldali gócokat nem tudta teljesen felszámolni. 

Habsburg Miska, Mexikó, császár, Puebla, magyar, önkéntes
Miksa Mexikó császáraként 1864-ben
Fotó: Forrás: Wikipedia

Ez a probléma tovább tetéződött, ugyanis a háború legnagyobb hitelezői – Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország – felé a kölcsön visszafizetését leállították. Erre a három ország 1861 októberének végén megkötötte a londoni szerződést, és csapataik partra szálltak Veracruzban.

A nagyhatalmak gyors győzelmeinek hatására a mexikóiak tárgyalásokba kezdtek, melynek során világossá vált, hogy III. Napóleon azért szeretné Miksát ültetni a trónra, hogy egyfelől az egyesült Olaszországot területekhez juttassa és lekötelezettjévé tegye az új itáliai államot legyen. Másrészt az amerikai polgárháború várható befejezése után az Egyesült Államok hatalmát akarta vele ellensúlyozni. A francia csapatok megkezdték az ország megszállását, és kezdeti nehézségek után ugyan, de 1863 júniusában sikerült felszámolniuk Juárez kormányát.

A balsorsú kaland

A konzervatív elit kikiáltotta Mexikóban a második császárságot, és felajánlották a trónt Miksának, aki május 28-án érkezett az országba. A francia csapatok parancsnoka Bazaine marsall lett, aki a győzelem után az év hátralévő részében Juárezt üldözte, ám sikertelenül. 

Miksa annak ellenére, hogy a konzervatívok hívták meg, mégis az őt el nem ismerő liberálisokat bízta meg kormányalakítással. Ezen felül az egyházat is magára haragította, ami kezdetben szintén támogatta, de ellene fordult, mikor a liberálisok által elkobzott földeket nem juttatta vissza számára. 

Katonailag pedig ugyan sikeres harcokat vívott ellenségeivel szemben, de hadserege gerince franciákból, felesége belga testőrségéből és osztrák-magyar önkéntes katonákból állt. Source link

You may also like

Leave a Comment