A pusztító erdőtüzek miatt rendkívüli állapotot hirdettek Új-Mexikóban, egy ember meghalt – videó

by admin


A Lincoln megyei Ruidoso környékén, egy turisták körében is kedvelt törzsi területen terjedő tűz miatt mintegy 7800 embernek kellett elmenekülnie otthonából. A South Fork Fire néven emlegetett erdőtűz hétfőn keletkezett a mescalero apacs törzs területén, és kiterjedése egy éjszaka alatt csaknem megháromszorozódott, a másik, Salt Fire nevű erdőtűz pedig Ruidosótól délre terjedt. A két tűz már mintegy 80 négyzetkilométer területet égetett fel, és egyelőre nem sikerült megfékezni. Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó ígéretet tett arra, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást bevetnek a tüzek eloltására.

A Salt Fire nevű erdőtűz Ruidosótól délre pusztít. Fotó: AFP – Pamela L. Bonner via X

A kormányzó hivatalának közlése szerint a természeti katasztrófának eddig egy halálos áldozata van. A lángok mintegy 500 épületet, többnyire lakóházakat emésztettek fel

 – mondta el az új-mexikói erdészeti hivatal illetékese, aki a száraz és szeles időjárással magyarázta a tűz gyors terjedését. Mint hozzáfűzte: az államban nem ritkák az erdőtüzek, és az előrejelzések alapján nem, számítanak rendkívüli évre. 

A tűz miatt a falutól délre húzódó 70-es számú főútvonalat részben lezárták, és a telefonszolgáltatás is akadozott. Az evakuált lakosságot a környékbeli településeken helyezték el. Közben Kaliforniában, Los Angelestől északra egy újabb erdőtűzzel harcolnak a tűzoltók, amely már több mint 15 ezer hektárt égetett fel, és amely miatt több száz embert evakuáltak. Kedden estére ennek a tűznek a 31 százalékát sikerült megfékezni. 

Hatósági adatok szerint az Egyesült Államokban jelenleg 29 nagyobb erdőtűz tombol, közülük 10 a nyugati parti Kaliforniában.

 Az Egyesült Államok a nyári szezon első nagy hőhullámával küzd. Kedden már több mint 70 millió amerikait, vagyis az országban minden ötödik embert érintett a hőségriasztás. Néhány városban, köztük Chicagóban, rekordhőmérsékletet mértek az évnek ehhez az időszakához viszonyítva.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, óriási erdőtüzek pusztítanak Los Angeles mellett és már több mint 12 ezer hektárt perzseltek fel a lángok. Arról is írtunk, hogy hol-mire számíthat, aki most megy nyaralni: Erdőtüzek, hőhullámok, természeti csapások. Korábban beszámoltunk arról, hogy Görögországot a hatalmas hőség és tűzvész után még egy földrengés is sújtotta. 

Source link

You may also like

Leave a Comment