Több mint ezer atomrakéta áll készen a kilövésre

by admin


Ahogyan arról az Origo már beszámolt, múlt vasárnap zárult a kétnapos svájci békekonferencia. Arra a kérdésre, hogy milyen eredményt hozott a találkozó, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, érdekes, hogy körülbelül 15 ország még a találkozó előtt lemondta a békecsúcson való részvételét kínai-orosz nyomásra. A résztvevők jelentős része, az úgynevezett „Dél”, tehát Brazília, India, Dél-Afrika nem írták alá a közös megállapodást. Nógrádi György elmondta, hogy azért, mert az volt a véleményük, hogy Oroszország nélkül semmi értelme nincs az egésznek. 

A szakértő elmondta: Szaúd-Arábia szintén nem írta alá a zárónyilatkozatot, de bejelentette, hogy a következő békecsúcsot Szaúd-Arábiába tervezik, ahová meghívják Oroszországot. 

A svájci békekonferencia eredményeit értékelve a biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy Putyin orosz elnök gyakorlatilag világosan kimondta, hogy alapfeltétele a békének az, hogy

a Krím-félszigetről nem tárgyal; a Donbasz négy megyéjét követeli; Ukrajnának nem lehet atomfegyvere, és nem léphet be a NATO-ba. 

Érdemes megfigyelni Nógrádi György szerint, hogy a mostani svájci csúcson kimondták, hogy a Krímről tárgyalni sem akarnak a nyugatiak.

A négy, részint megszállt területről nyilvánvalóan tárgyalások lesznek majd. Tehát a svájci csúcsnak, mint az összes eddigi csúcsnak, a világon semmi értelme nem volt. Zelenszkij pénzhez jutott, napokig cikkezik róla a sajtó, de előrelépés nincs a béke irányába.

jarsz, rakéta, nukleáris háború
Kirobbanhat a nukleáris háború? Fotó: AFP

Ez lehet az oroszok válaszlépése

Nógrádi György arra a felvetésre, hogy a nyugatiak hozzáállása kiszélesítheti-e a háborút, elmondta azt is, hogy gyakorlatilag ott tartunk, hogy most az oroszok azt mondták, hogy ha a Nyugat leszállítja Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekkel orosz mélységi célpontokat el tudnak érni, akkor Oroszország megfontolja, hogy minden modern fegyvert, kivéve az atomeszközöket, átad olyan országoknak és szervezeteknek, amelyek vállalják, hogy Nagy-Britannia és az USA ellen katonai csapást intéznek. 

A nukleáris fenyegetettség fokozódik

Vasárnap éjjel hozták nyilvánosságra a SIPRI-jelentését, amely a világ legjelentősebb békekutató intézete, központja Stockholm. Nógrádi szerint ebben azt mondják, hogy körülbelül tízezer atomtöltet van a világban, amelyből 1200 van riadókészültségben, és ez sokkal több, mint ami korábban volt. Nógrádi György szerint ez is tovább fokozhatja a fennálló nehéz helyzetet. 

A fronton azt látjuk, hogy az oroszok lassan mennek előre, falvakat foglalnak el. Közzétették, hogy az elmúlt hétvégén kb. 15 ezer ukrán halt meg, ez túlzás, de ettől függetlenül rengeteg a halott, Ukrajnából aki tud, az megszökik. 

Hozzátette: Zelenszkij népszerűsége hétről hétre zuhan.Source link

You may also like

Leave a Comment