Tényleg azt skandálták a román szurkolók az ukránok elleni meccsen, hogy Putyin?

by adminRománia nagyon meggyőző játékkal verte 3-0-ra hétfőn Ukrajnát a foci-Eb-n, és bár a meccs alatt semmilyen atrocitásról nem számolt be a világsajtó, még aznap feltűnt egy videó az X-en (korábban Twitter) egy „anti-woke”, „anti-képmutatás”, „anti-fake news” internetes személyiség oldalán, amely alapján a román szurkolók állítólag Putyin nevét skandálták a meccsen. Ezt a kormánysajtó is észrevette, a Mandiner és az Origo is beszámoltak erről.

Az ide kattintva elérhető videón egy Instagramra/Facebookra feltöltött sztori látható egy román drukkerekkel teli szektorból, ahol egy klasszikus, dobolós rigmus szól, és valóban azt lehet hallani, hogy Putyin. Az viszont rögtön kételkedésre adhat okot, hogy a kormánysajtó által közzétett, az eredetiből továbbosztott poszt alatt már meg is jelent egy közösségi tényellenőrző poszt, ami felhívja a figyelmet, hogy sehol máshol nem számoltak be ilyesmiről, és a videón sem kiabálja senki, hogy Putyin.

A videóban valóban nincs összhangban egymással a kép és a hang, inkább tűnik gólörömnek a 11 másodperces felvétel, de az egész annyira rossz minőségű, hogy sem a pályán, sem a kivetítőkön nem lehet kivenni, hogy mi történik éppen. Az viszont feltűnő, hogy a skandálás kísértetiesen hasonlít az ukránok Putin hujlo! (Putyin egy faszfej!)rigmusára, csak ki lett belőle szerkesztve a hujlo. Ez 2014 óta létezik, és az orosz-ukrán háború kitörése óta megint népszerű, a meccs előtti vonulásnál is skandálták az ukrán szurkolók.

Azt, hogy a meccsen is skandálták-e ezt az ukrán szurkolók – ilyen videók is vannak, például ez, de ez gyanúsan a bukaresti Nemzeti Stadionban készült –, nem lehet egyértelműen megmondani, az viszont több mint valószínű, hogy a románok nem skandálták azt, hogy Putyin. Az orosz propaganda leleplezésével foglalkozó, a kulturális minisztérium alá tartozó Spravdi is erre jutott, szerintük a videó alatt ki lett cserélve a hang, és meg is lett vágva, hogy csak a rigmus első fele legyen benne.

Korábban volt már hasonló incidens, két éve a Fenerbahçe szurkolói tényleg azt skandálták, hogy Vlagyimir Putyin, amikor a csapat a BL-selejtezőkön a Dinamo Kijevvel játszott, ám ott a felvételek alapján is nyilvánvaló, hogy egy saját rigmusról van szó.

Nem ez volt egyébként az egyetlen ilyen eset, a Nexta a meccs után arról posztolt, hogy egy román szurkoló a Donyecki Népköztársaság (DPR) oroszbarát szeparatistáinak zászlaját vitte magával a stadionba. A hivatalos közvetítésben ugyanakkor az egyik gólörömnél látszik, hogy ezen a helyen nem volt ilyen zászló, vagyis egyértelműen szerkesztett képről van szó. Ezzel egyébként a román sajtóban is foglalkoztak, a jóval rázósabbnak tűnő Putyin-skandálásról viszont nem írtak, ami szintén azt támasztja alá, hogy nem történt ilyesmi.Source link

You may also like

Leave a Comment