Ritka indiai antilopok születtek a Szegedi Vadasparkban

by adminA szegedi állatkertben tavaly óta gondozzák az impozáns ázsiai antilopfaj egyedeit az elefántkifutóval szemközti erdei ösvény mentén található kifutóban. Májusig kellett várni arra, hogy világra jöjjenek az első borjak – írták.
   

Az indiai antilopoknál a hímek és a nőstények között jól látható a különbség már színezetben is, az előbbiek sötét-, míg az utóbbiak világosbarna színűek. 

Bár hajdan több millió egyed élt az Indiai-félsziget füves területein, számuk mára mintegy 50 ezerre csappant.

 Érdekes módon Amerikában, ahová vadászati célból telepítették, majdnem ugyanennyi egyede él – tudatták.

Az indiai antilop 120 centiméter hosszú, 70-80 centiméter marmagasságú. A bakok csavaros szarvának hossza megközelítheti a 70 centimétert is. Az antilopoknak kiváló a látása, hallása és szaglása, így hamar észlelik a veszélyt. Általában 5-50 egyedet számláló csordákban élnek, melyet egy domináns bak vezet. A bakok területüket védelmezik a többi hímmel szemben.   

Az indiai antilopok rendkívül gyorsak, csúcssebességük elérheti akár a 80 km/órát is,

ez elegendő ahhoz, hogy elmeneküljön a legtöbb támadó elől. Legfőbb ragadozója korábban az ázsiai gepárd (Acinonyx jubatus venaticus) volt, manapság leginkább a szürke farkasok (Canis lupus) ejtik el. Az indiai antilopok másfél, kétéves koruk körül válnak ivaréretté. A nőstények öt-hat hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat.

 Source link

You may also like

Leave a Comment