Magyar Péter beül az európai parlamentbe

by adminMagyar Péter felveszi az európai parlamenti mandátumot – jelentette be Brüsszelből bejelentkezve Magyar Péter kedd este.

Magyar arról is beszélt, hogy hosszú napon vannak túl, nemrég ért véget a Néppárt ülése, ahol 97 százalékos támogatottságot kapott a Tisza. Magyar szerint ez „Magyarországon egy fontos nap”.

Magyar arról is beszélt, hogy bár korábban azt mondta, nem ül be az európai parlamentbe, most változott a helyzet.

A Tisza és az EP

Magyar Péter hétfő reggel szavazást tett közzé a Tisza Párt honlapján arról, legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. 75,6 százalék igennel szavazott, így várható volt, hogy Magyar bejelenti, hogy beül az európai parlamentbe.

Magyar a választás előtt még azt mondta, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, csak szimbolikusan lesz listavezetője a Tisza Pártnak. Később Magyar több érvet is felsorolt amellett, hogy szerinte miért érné meg mégis, ha EP-képviselő lenne. Állítása szerint az Európai Néppárton belül könnyebben érhetnének el politikai eredményeket, ha ő vezetné a Tisza Párt delegációját, és a Néppárt részéről is akkor számíthatnak komolyabb pozícióra, például fontos szakbizottsági elnöki posztra, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. „Nem utolsósorban, Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy én belépek a frakcióba” – tette hozzá.

Kedden felvették az Európai Néppárt frakciójába a Tisza képviselőit. A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek és nem is kérte a felvételét ide, a KDNP viszont mindkettőben benne van. A Fidesszel koalícióban lévő párt korábban jelezte azt is, hogy ki fognak lépni a Néppártból, ha Magyar bekerül oda.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Egészen mostanáig: kedd délután a KDNP bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából is.Source link

You may also like

Leave a Comment