Magyar Péter beül az Európai Parlamentbe, fizetése felét jótékony célokra fogja felajánlani

by adminMagyar Péter felveszi az európai parlamenti mandátumot – jelentette be Brüsszelből bejelentkezve kedd este. Mint elmondta: ha az EP-ben végzett munkája a pártépítés és a Tisza-közösség kárára megy, akkor maga fog azonnal lemondani a mandátumáról. Fél év múlva pedig újra megszavaztatja az embereket arról, hogy maradjon-e vagy menjen.

Magyar arról is beszélt, hogy hosszú napon vannak túl, nemrég ért véget a Néppárt ülése, ahol 97 százalékos támogatottságot kapott a Tisza. Magyar szerint ez „Magyarországon egy fontos nap”.

Kiemelte, hogy bár korábban azt mondta, nem ül be az Európai Parlamentbe, most változott a helyzet. Magyar szerint az elmúlt három hónapját arra tette fel, hogy „a saját hazánkat lépésről lépésre visszavegyük”. Hangsúlyozta: reméli, senki nem vitatja el tőle, hogy ezen dolgozik tovább is – ezt mérlegelve döntött úgy, hogy felveszi a mandátumot. Hozzátette, hogy amikor arról beszélt, hogy nem fog beülni az EP-be, maga se gondolta, hogy ekkora sikere lesz a Tiszának. Szerinte viszont nem hazugság, hogy végül felveszi a mandátumot, hanem a körülményekhez való alkalmazkodás.

Felajánlja fizetése felét

Magyar azonban azt is hozzátette, hogy ez a mandátum nem öt évre szól, látni akarja ő is, hogy mennyi kinti tartózkodással és mennyi munkával jár az EP. A politikus abban bízik, hogy ez hozzájárul majd ahhoz, hogy a következő országgyűlési választáson a Tisza Párt győzzön. Magyar hétfőn megszavaztatta, hogy felvegye-e a mandátumát: erről most azt mondta, úgy tudja, hogy „a Fideszben ki volt adva, hogy szavazzanak nemmel” a kérdésre.

Magyar szerint ha ő nem venné fel a mandátumot, akkor is sokat kéne külföldre mennie, ezt viszont most megteheti az EP-n belül, ahol „természetesen senki nem háborúpárti”. Sokat beszélt arról is, hogy a Fidesz háborúpártizza a Néppártot és a benne ülő politikusokat, de szerinte ez egyáltalán nem igaz. Magyar arról is beszélt, hogy régen volt helye a Fidesznek a Néppártban, mára pedig már sehová nem akarják őket felvenni. „Eddig nem zavart?” – üzente Magyar a KDNP képviselőjének, Hölvényi Györgynek. Magyar szerint furcsa, hogy a KDNP-t eddig nem zavarta, hogy a Néppártban van.

Céljaikról beszélve elmondta, hogy nem fognak kritika nélkül elfogadni mindent a Néppárttól, többek között

  • nem fogják támogatni emberek vagy fegyverek küldését Ukrajnába;
  • támogatni fogják, hogy humanitárius úton segítsék Ukrajnát;
  • és meg fogják tartani mindenképp a déli kerítést.

Magyar hozzátette, hogy az EP-fizetésének a felét (4000 eurót) jótékonysági célra ajánlja majd fel. Elsősorban családokat terveznek vele támogatni, de júliusban szavazást fog kiírni arról, hogy első fizetése kinek menjen. A politikus felkérte a többi képviselőt – köztük Deutsch Tamást is – hogy legalább fizetésük felét ajánlják fel ők is. Végül elmondta, hogy megérti, hogy kritikusak az emberek, de meg fogja mutatni, hogy „lehet ezt jól csinálni”. Pláne, tette hozzá, hogy ő nem „teniszezni meg klubokba fog járni”, hanem „dolgozni fog”.

A kormány zsebe

„Senki nem gondolhatja azt, hogy a következő két évben nekem az Országgyűlés a feladatom”

– mondta még el Magyar. Hozzátette, persze ezt is tervezi majd csinálni, hogy végül „ne Orbánra vagy Gyurcsányra, hanem valamire lehessen szavazni”. De „most már vége van a one-man-show-nak”, csapatmunka jön. Kérdésekre még azt elmondta, hogy nem fog kiköltözni Brüsszelbe, ingázni tervez, mert „látta a rossz példákat, és figyelembe vette azokat”.

Magyar elmondta azt is, hogy 14 ezernél tart a Tisza Párt támogatóinak száma – a közösség véleménye pedig számítani fog akkor is, amikor országgyűlési jelölteket választanak, tette hozzá. Beszélt emellett arról is, hogy a Magyarországra kiszabott 80 milliárd forintnyi EU-s büntetést szerinte a magyar kormány politikusainak zsebéből kéne kifizetni. Szintén kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyelőre bizonytalan, hogy lesz a Fővárosi Közgyűlés helyzete.

A Tisza és az EP

Magyar Péter hétfő reggel szavazást tett közzé a Tisza Párt honlapján arról, legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. 75,6 százalék igennel szavazott, így várható volt, hogy Magyar bejelenti, hogy beül az európai parlamentbe.

Magyar a választás előtt még azt mondta, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, csak szimbolikusan lesz listavezetője a Tisza Pártnak. Később Magyar több érvet is felsorolt amellett, hogy szerinte miért érné meg mégis, ha EP-képviselő lenne. Állítása szerint az Európai Néppárton belül könnyebben érhetnének el politikai eredményeket, ha ő vezetné a Tisza Párt delegációját, és a Néppárt részéről is akkor számíthatnak komolyabb pozícióra, például fontos szakbizottsági elnöki posztra, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. „Nem utolsósorban Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy én belépek a frakcióba” – tette hozzá.

Kedden felvették az Európai Néppárt frakciójába a Tisza képviselőit. A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek, és nem is kérte a felvételét ide, a KDNP viszont mindkettőben benne van. A Fidesszel koalícióban lévő párt korábban jelezte azt is, hogy ki fognak lépni a Néppártból, ha Magyar bekerül oda.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Egészen mostanáig: kedd délután a KDNP bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából is.Source link

You may also like

Leave a Comment