Kiadták a legmagasabb fokú hőségriasztást, pokoli meleg jön

by admin


A közlemény azt írja, hogy a 

hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. 

Mire érdemes figyelni?

A közleményt kiadó szervek azt kérik az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne szabad a tűző napon tartózkodni.

Emellett érdemes napvédő krémeket használni, továbbá sapkát vagy kalapot viselni.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli  meleg. 

A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

 – írják.

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Óriási hőség jön – Fotó: Szabó Gábor – Origo

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

Európa más részein már tombol a hőség

Ahogy az Origo is beszámolt róla, múlt héten rendkívül meleg levegő árasztotta el az Égei-tenger térségét, így Görögországban és Nyugat-Törökországban is az idei év legmagasabb hőmérsékleti értékeit mérték. 

Görögországban több helyen 42, 43 fokig melegedett fel délutánra a levegő, összesen pedig több mint 50 mérőállomáson mértek 40 fokot meghaladó maximumokat. A pokoli hőség miatt még az Akropoliszt is bezárták Athénban.

Eközben az Égei-tenger keleti oldalán még ennél is melegebb volt, Törökország nyugati régióiban 42, 45 fokos csúcsértékek is előfordultak. Törökországban tavaly megdőlt a melegrekord, 49,5 fokos hőmérsékletet mértek a nyugat-törökországi Eskisehir tartomány Saricakaya körzetében.

 Source link

You may also like

Leave a Comment