Index – Gazdaság – Befutott a hét legfontosabb bejelentése, ez mindenkit érint

by admin


A hét legfontosabb hazai vonatkozású gazdasági eseménye az MNB kamatmeghatározó ülése. Tavaly májusban kezdte meg a kamatcsökkentést a 18 százalékos irányadó kamatról a jegybank.

Kedden 25 bázisponttal vágta az alapkamatot a jegybank, így a korábbi 7,25 százalékról 7-re változik szerdától.

Ezt a mindennapokban úgy érezhetjük, hogy azok, akik hitelt szeretnének felvenni, például lakásvásárlásra, egyre alacsonyabb kamatokkal találkozhatnak, miközben a megtakarítók is ugyanezt tapasztalhatják. Míg egy éve 10 százalék feletti, addig májusban már 7 százalék alatti jelzáloghitel ajánlatokkal találkozhattunk a bankfiókokban (bár ebben kormányzati intézkedések is szerepet játszottak).

Ugyanakkor az alapkamat csökkenése egyre kisebb támaszt jelent a devizánk számára, így a forint gyengülésén is érezhette a lakosság az alacsonyabb kamatokat.

Erősödéssel várta a forint a döntést

A lapunknak korábban nyilatkozó Makronóm Intézet és MBH tartósan nem számol azzal, hogy a forint az euróval szemben a 400-as szinten vagy efölött maradjon az euróval szemben.

„Ennek egyik legfőbb oka az MNB kamatpolitikája lehet, mivel a forint tartós gyengülése az inflációs pályát veszélyeztetné, így ennek növekvő kockázata esetén a további kamatcsökkentések ütemét lassíthatja vagy elhalaszthatja a jegybank” – jegyezte meg Balog-Béki Márta, aki szerint az ország külső egyensúlyi helyzete is nagyon erős, ami hosszabb távon nem indokol további érdemi forintgyengülést.

Péntek este még a 398-as szintnél járt a forint az euróval szemben, majd hétfőn korrekció indult, kedden már a 396-os szint alatt várta a magyar deviza a jegybanki kamatdöntést. 

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)