Index – Belföld – Három magyar bankot is kirabolt egy rendőr

by admin


A vádirat szerint az ötvenes éveiben járó férfi 2006-tól – jövedelméből származó lehetőségeit jelentősen meghaladóan – rendszeresen szerencsejátékozott, amely miatt először magánszemélyektől kért kölcsön, majd amikor anyagi helyzete kilátástalanná vált, elhatározta, hogy pénzintézetek kirablásával fog pénzt szerezni.

A férfi 2019 novemberében magát orvosi maszkkal és napszemüveggel álcázva egy pécsi bankban papírlapra írt üzenetben fenyegette meg az alkalmazottakat azt állítva, hogy fegyver van nála, aminek hatására a pénztáros mintegy kétmillió forintot adott át neki.

2020 májusában az akkor még rendőrként dolgozó férfi ismét maszkban, fekete keretes szemüveget viselve ugyanabban a bankfiókban egy fegyvernek látszó tárgyat fogott az alkalmazottakra, és arra kényszerítette őket, hogy a kasszában lévő készpénzt adják át neki. A férfi ez alkalommal közel hatmillió forintot szerzett meg.

2021 augusztusában a férfi kalapban – arcát a korábbiakhoz hasonlóan eltakarva – bement egy budapesti bankfiókba, ahol a jelen lévő alkalmazottakkal egy papírlapra írt üzenetben közölte, hogy „ez egy bankrablás”, és egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegetve őket a pénztárban levő három és fél millió forint készpénz átadását követelte, majd a dolgozókat az egyik irodába zárta.

Az elkövető a fentieken túlmenően a rendőrségi nyilvántartási rendszerbe is többször belépett jogosulatlanul, figyelemmel kísérte az általa elkövetett rablás miatt indult egyik nyomozás adatait, valamint egyik ismerőse kérésére az adatbázisból információkat szerzett egy gépkocsiról.

A férfi hivatásos jogviszonya a gyanúsítást követően felmentéssel megszűnt. A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsának benyújtott vádiratában az ügyészség fegyházbüntetést és a fenyegetéssel megszerzett közel tizenegy és fél millió forintnak megfelelő összegű vagyonelkobzást indítványozott az eljárás kezdete óta letartóztatásban lévő vádlottal szemben.

Az ügyben pénteken lesz előkészítő ülés a bíróságon.