A technológia kritikus fellendülése korábban kezdődött, mint eddig gondoltuk

by admin


A technológia bonyolultsága is növekedett

A PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ez egy olyan időzítés, amely akár „megelőzheti a neandervölgyi és a modern emberek eltérését, és a két vonal közös, származtatott jellemzője lehet”. 

A kutatók az emberi evolúció 3,3 millió évén keresztül elemezték a kőszerszámkészítési technikákat. 

Az ötvenhét lelőhelyen talált szerszámok esetében hatvankettő szerszámkészítési szekvenciát rangsoroltak az összetettségük sorrendjében.

A technológia kritikus fellendülése korábban kezdődött, mint eddig gondoltuk
A technológia kritikus fellendülése korábban kezdődött, mint eddig gondoltuk
Fotó: gorodenkoff/iStock/Getty Images Plus

A legrégebbi lelet Afrikából származott, de Eurázsiából, Grönlandról, Szahulból, Óceániából és Amerikából származó ősi szerszámok is bekerültek az elemzésbe. Megállapítottuk, hogy 1,8 millió évvel ezelőttig a kőszerszámok gyártási sorozata két és négy eljárási egység között mozgott. A következő 1,2 millió év során az eszközök bonyolultsága megnövekedett, és elérte a hét eljárási egységet 

– magyarázta Jonathan Paige, a Missouri Egyetem antropológusa és Charles Perreault, az Arizonai Állami Egyetem antropológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Őseink azonban csak körülbelül 600 ezer évvel ezelőtt emelték ezt egy teljesen új szintre. Ezen a ponton az eszköz összetettsége akár 18 eljárási egységet is igényelhetett.

 

Erős szelekciós erőt jelenthetett

A szakemberek szerint egy ilyen nagy technológiai fejlődés az előző generációkból átörökített tudásra, egy kumulatív kultúrára támaszkodik. Az ezt követő generációkban a hegyes kőszerszámok összetettsége továbbra is gyorsan növekedett.

A kumulatív kultúra a módosítások, újítások és fejlesztések generációk során történő felhalmozódása a társadalmi tanulás révén. A fejlesztések, módosítások és szerencsés hibák nemzedékei olyan technológiákat és know-how-t hozhatnak létre, amelyek messze meghaladják azt, amit egyetlen naiv egyén önállóan, életében képes lenne feltalálni. Amikor egy gyermek a szülei generációjának kultúráját örökli, akkor több ezer évnyi szerencsés hiba és kísérletezés eredményét is elsajátítja

 – mondta Paige és Perreault a tanulmányban.Source link

You may also like

Leave a Comment