Orbán Vikor végigjárta jobboldali szövetségeseit

by admin


Az Európai Unió országainak vezetői hétfőn este összeültek az ilyenkor szokásos munkavacsorájukra, hogy megtárgyalják, kiket jelöljenek az Európai Unió két legfontosabb intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság élére, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az Európai Tanács munkavacsorája előtt Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben végigjárta legfontosabb jobboldali szövetségeseit. A találkozókról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke adott ki protokollközleményeket az MTI-nek. A kormányfő ezek alapján hétfőn délután találkozott

  • Giorgia Meloni olasz kormányfővel,
  • Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel,
  • Janez Jansával Szlovénia korábbi miniszterelnökével és
  • Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

A minisztreelenök sajtófőnökének tájékoztatása szerint az olasz kormányfővel megtartott tárgyaláson „értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról valamint a magyar EU-elnökségi tervekről”.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Morawieckivel „a téma az európai jobboldali erők összefogása volt”.

A Janez Jansával folytatott találkozóról közleményt a sajtófőnök nem adott ki, de a miniszterelnök a közösségi médiában erről is közzétette egy képet. Ehhez azt írták:

Janez Jansával bővült a csatársor. Magyar-lengyel-szlovén egyeztetés az EU-csúcs előtt.

Mark Rutte holland miniszterelnökkel „a megbeszélésen kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó” – közölte a Havasi Bertalan anélkül, hogy a találkozók konkrét eredményeiről szót ejtett volna.

Az Európai Bizottság élén a legnagyobb valószínűséggel a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen készül újrázásra. Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéne posztjára a legesélyesebbnek a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnök látszik a legesélyesebbnek.

Arról, hogy Orbán Viktornak kampányígéretétől eltérően miként nem sikerült „elfoglalnia Brüsszelt”, ebben az elemzésben írtunk részletesen:

Kapcsolódó

De sikerült elfoglalni Brüsszelt?

Győzött a béke Európában? Sikerül pártcsaládot találnia a Fidesznek? Orbán Viktor legfontosabb céljait elemeztük az EP-választás után.

Source link

You may also like

Leave a Comment