„Megszavaztátok” – Magyar Péter beül az Európai Parlamentbe

by admin„Köszönjük a sok szavazatot, megszavaztátok” – írja Magyar Péter a TikTok-oldalán hétfőn este azután, hogy reggel szavazást tett közzé a Tisza Párt honlapján arról, legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. Összesen 91 315-en szavaztak a felhívására.

A szavazás eredménye elég egyértelmű lett: 75,6 százalék válaszolt igennel a kérdésre, csupán 24,4 százalék utasította azt el. Ez alapján Magyar Péter kimegy az Európai Parlamentbe a következő ciklusban.

A Tisza Párt alelnöke már hétfőn kiutazott Brüsszelbe. Egy képet tett közzé a Facebook-oldalán, amin az MCC-s diákokkal pózolt és azt írta hozzá: „Indulás Brüsszelbe a néppárti frakcióülésre. A reptéren, az MCC-s diákok szerint is árad a TISZA”.

A Tisza Párt alelnöke vasárnap jelentette be a Facebook-oldalán, hogy egy fontos kérdésben szeretné kikérni a követői véleményét, de egyéb részletet akkor még nem árult el. Hozzátette, bármi is lesz a szavazás végeredménye, azt ő elfogadja.

Magyar a választás előtt még azt mondta, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, csak szimbolikusan lesz listavezetője a Tisza Pártnak. Később Magyar több érvet is felsorolt amellett, hogy szerinte miért érné meg mégis, ha EP-képviselő lenne. Állítása szerint az Európai Néppárton belül könnyebben érhetnének el politikai eredményeket, ha ő vezetné a Tisza Párt delegációját, és a Néppárt részéről is akkor számíthatnak komolyabb pozícióra, például fontos szakbizottsági elnöki posztra, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. „Nem utolsósorban, Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy én belépek a frakcióba” – tette hozzá.

Magyar Péter és a néppárt között már korábban elkezdődtek a tárgyalások. Múlt hét pénteken Budapestre látogatott Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője. Weber találkozott Magyar Péterrel, akivel arról tárgyalt, hogy a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselője miként tudna csatlakozni a néppárti frakcióhoz.

A bökkenő csak az, hogy a Tisza Párt felvételével egy pártcsaládba tartozna Magyar Péter pártja és a Kereszténydemokrata Néppárt. A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kizárt, hogy a Tisza Párt és a KDNP is tagja legyen a néppártnak. Tehát papíron Magyar Péter belépése azt jelenti, hogy a KDNP ki fog lépni a pártcsaládból.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló Európai Parlamentben. Az előzetes számítások szerint a csoport legalább 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 136-tal állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

Source link

You may also like

Leave a Comment