Index – Mindeközben – Harminchat éves a kicsit magyar Vörös zsaru

by admin


Elmúltak már a régi szép idők, amikor még tudtak szórakoztató akciófilmeket készíteni. Na jó, ez talán túlzás, mert persze azért most is akadnak jók, de egészen biztosan sokan visszasírják a nagy stukkerekkel, nagy bicepszekkel, nagy ütésekkel és nagy dumákkal teli jó kis Stallone-, illetve Schwarzenegger akciófilmeket. Utóbbira példa az amerikai mozikban 1988. június 17-én – vagyis éppen 36 éve – bemutatott Vörös zsaru (az eredeti címe: Red Heat).

A két főszereplőt Arnold Schwarzenegger és James Belushi (két napja, június 15-én lett 70 éves) játszotta. Előbbi egy szovjet rendőrt alakított – Ivan Danko századost, akinek a nyomozása az Egyesült Államokba vezet egy kábítószerkereskedő, pszichopata grúz bandavezér után. Itt jön a képbe Belushi, vagyis a chicagói rendőrség nagyszájú nyomozója, Art Ridzik őrmester, aki egy másik szálon, de szintén a grúz rosszfiú után nyomoz, és arra kényszerül, hogy együtt dolgozzon morózus szovjet kollégájával. A filmben repkednek a poénok és a golyók is, ma is szórakoztató, többször nézhető akcióalkotás.

Már csak azért is illik emlékezni a Vörös zsarura, mert a Vörös téren kívül többnyire Budapest szolgált díszletként a moszkvai jelenetekhez. A film cselekménye ugyanis a Szovjetunióban veszi kezdetét, így lett orosz templom a Dohány utcai zsinagógából, moszkvai rendőrkapitányság a Budavári Palotából, de például a Rudas gyógyfürdő is szerepet kapott, nem mellesleg pedig ismert magyar színészek bukkannak fel a jelenetekben, többek között Koncz Gábor, Körtvélyessy Zsolt és Növényi Norbert (ő bizony jó nagy öklöst kapott az arcába Ivan Danko századostól).

Magyarországon 1989. május 4-én mutatták be a filmet.

Source link

You may also like

Leave a Comment