Index – Belföld – Fokozott ellenőrzést tart az utakon a rendőrség a következő napokban

by admin


Mától egy hétig országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

A rendőrség a vasárnapig tartó akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján végzi – tették hozzá.

Mint megírtuk, zajlik a KRESZ gyűjtőnéven ismert közlekedési szabályrendszer átalakítása, konkrétumok egyelőre nincsenek. Az Index szakértőkkel járta körül a témát, akik egyöntetűen leszögezték, túlszabályozás nélküli, bertarható, oktatható elemeket tartalmazó KRESZ-re van szükség, az erőfitogtatók ellen azonban a szigorú szabályok sem védenek, a betartáshoz ugyanakkor minden adott, mindez csak morál kérdése.

Ahogy  az Index arról beszámolt , több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az alapelvek meghatározása zajlik. 2025. március 31-ig kell egy olyan anyagot letenniük a kormány asztalára, amit a kabinet benyújthat az Országgyűlés elé. Konkrétumokról egyelőre nem esett szó, azokat a jelzett időpontig kommunikálják. A kabinet 5-6 területen eszközöl egyenként 30 féle jogszabály-módosítást.