Döbbenet New York közepén: egy sugárúton szállt le egy repülő

by admin


Az őrült amerikai kétszer is leszállt ugyanabban a manhattani utcában

Thomas Fritzpatrick  (balra) a tengerészgyalogságnál 
Fotó: Aviation Humor

Tommy Fitz, ahogy a barátai nevezték, 1930-ban született, és már 15 évesen részt vett a második világháború utolsó évében, a Csendes-óceáni hadszíntéren. Hazudott az életkoráról, amikor jelentkezett a tengerészgyalogsághoz. Két év múlva leszerelték, de eddigre már megtanulta vezetni az egyik kis felderítőgépet. 1949-ben a hadseregbe jelentkezett, és ő lett az első New York-i, aki megsebesült a koreai háborúban. A leszerelése után Fitzpatrick az ötvenes években polgári pilótajogosítványt szerzett, és repülőgép-szerelésből élt, illetve víz- és gázszerelőként dolgozott. Fred Hartling, egy régi szomszédja szerint Fitz civilként is színes életet élt. 

Mindig is volt jellemző volt rá egyfajta bolondság, őrültség. A bátyámmal nagyon jó barátok voltak, és fékezhetetlenül viselkedtek. 

Itt szerezte meg a civil pilótaengedélyt  Fitzpatrick
Fotó: Facebook

1956. szeptember 30-án Fitzpatrick egy legénybúcsú után italozott a törzshelyén, a manhattani St. Nicholas sugárúti bárban. Az egyre hangosabb mulatozást az ilyenkor szokásos nagyot mondás jellemezte. Az egyik vendég nem akarta elhinni a pilótának, hogy lehetséges berepülni New York szívébe 15 perc alatt New Jersey-ből, a szomszédos államból. Addig-addig vitatkoztak ezen, amíg a pilóta fogadást ajánlott: majd ő megmutatja, hogy ez lehetséges. Az nem maradt fenn az utókor számára, mi volt a tét, de a szemtanúk esküdtek, hogy fogadás állt az ügy hátterében.

Fitz felpattant, kirohant a bárból, és éjszaka, részegen elautózott a Teterboro-i repülőtérre, ahol szerelőként dolgozott. Itt beült egy olyan Cessna 140 típusú kisgépbe, amelyben volt benzin, felszállt vele és elrepült Manhattanig – természetesen rádiózás nélkül. Itt a bárhoz közel, egy iskola füves udvarán akart leszállni, de az udvar nem volt kivilágítva. Ezért Fitzpatrick végül a St. Nicholas Avenue-n landolt hajnal 3-kor, és odagurult a bár elé. A kocsma közönsége üdvrivalgással fogadta a pilótát, aki egy sört még meg tudott inni, aztán bezárt a kocsma. 

Fiztpatrick első leszállása a bár előtt, még éjjel lefotózták a gépét
Fotó: Medium

A környék lakói reggel döbbenten nézték az utcán parkoló kisgépet. Sam Garcia nem hitt a szemének.

Annyira elképzelhetetlen volt az egész, hogy azt hittem, ez egy makett, vagy hogy teherautóval hozták ide. 

A lapok címlapon számoltak be a mutatványról. Bár nyilvánvalóan teljesen szabályellenes volt a repülés és a leszállás, az újságok kiemelték azt is, milyen pilótatudás kellett a megvalósításhoz. Fitz azt állította a rendőröknek, hogy motorhiba miatt szállt le Manhattan közepén. Source link

You may also like

Leave a Comment