Pocsék első félidő után harcos vereség Svájctól az első Eb-meccsen

by admin


Kellemetlenebb ellenfél nem is jöhetett volna elsőre a magyar csapatnak, mert Svájcot ugyan a negyedik kalapból sorsolták, a második kalapos Magyarország pedig a 26. Már az első percektől ki is derült, miért tartanak a nagy csapatok is Svájctól, kemények voltak, agresszíven letámadtak. Ha végig akarja nézni, hogy alakult ki a végeredmény, a kollégák percről percre közvetítésében megteheti.

Marco Rossi annyiban húzott meglepőt, hogy az a Fiola Attila került be a kezdőcsapatba, aki április végén játszott legutóbb magyar bajnokit, a májust teljesen kihagyta, Izrael ellen viszont már beszállt csereként a múlt szombaton. Az ok egyszerű: a középpálya bal oldalán játszó Ndoye a svájciak egyik legveszélyesebb embere, az ő lendületét szerette volna kivenni a kapitány. Szalai Attila is játékhiánnyal küzdött, de ő kapta meg a bizalmat, nem Dárdai Márton.

A svájci szakvezető, Murat Yakin meglepetésre Ndoyét átvitte a jobb oldalra, így Szalai Attilának kellett volna megfékeznie. Yakin a sérült Embolo távollétében a Londonban született Duahot állította be centernek, aki a bolgár Ludogorecben játszik. Ott jó szezonja volt, 13 góllal zárt. A kisebb sérüléssel bajlódó Schär visszatért a védelem jobb oldalára. A Bologna két középpályásától, Aebischertől és Freulerről remélte, hogy uralják a középpályát. A terve maximálisan be is jött, Aebischer legjobb meccsét produkálta a válogatottban.

Négy percet sem kellett várni az első sárgára, Widmer rúgta meg Kerkez Milost, és Vincic játékvezető rögtön figyelmeztette. A tizedik percben láthattuk az első magyar lövést. Nagy Ádám átadásával Fiola futott el a jobb oldalon, középre adott, Sallai 20 méterről megpróbálta, de fölément a kísérlete.

A 12. percben előnybe került Svájc. A szélről középre húzódó Aebischer tökéletes ütemben ugratta ki Duah-t, aki levált Orbánról, és tíz méterről elpasszolta Gulácsi mellett a labdát. A partjelző lest látott, a visszajátszás igazolta, rosszul látta, mert Kerkez beragadt. Azok hozták össze ezt a találatot, akikkel előzetesen nem igazán lehetett számolni, hogy a kezdőcsapatban lesznek. Mindez azt is jelzi, hogy milyen széles a választék a másik oldalon.

	Willi Orbán és Kwadwo Duah a pályán – Fotó: Huszti István / Telex

Willi Orbán és Kwadwo Duah a pályán – Fotó: Huszti István / Telex

A 20. percben Kerkez és Szalai nem értették meg egymást, Vargas lecsapott a labdára, bevitte a tizenhatoson belülre, Gulácsi nagy bravúrral, vállal hárított ziccerben. A szögletből nem lett semmi.

A 27. percben Schär szerzett labdát a felezővonalnál, nem támadták meg, ezért előretört, bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, a lövésre nem maradt ereje, plusz a gyengébbik lábával, ballal próbálkozott. Válaszul jött az első magyar szöglet, Szoboszlai túlságosan nagy erővel lőtte be, Orbán így érdemben nem tudta visszafejelni.

A félidő hátralévő részében még inkább a svájciak akarata érvényesült. Ndoye befűzte Szalait a tizenhatosnál, de a középre adása pontatlan volt. A 40. percben Szoboszlai ívelt középre egy szabadrúgást, ezúttal is Orbánt kereste, aki el is fejelte hat méterről a labdát, de Sommer kapus könnyedén fogta. Ez volt az első kaput találó magyar kísérlet.

A félidő előtt jött a második svájci gól. Amikor már úgy látszott, hogy elhal a támadásuk, az ezúttal is bizonytalankodó játszó magyar védelem nem tudott felszabadítani, Aebischerhez került a labda, aki 21 méterről hajszálpontosan csavarta a labdát a bal kapufa mellé. Gulácsi repült érte, de nem érhette el. A svájciak kétgólos vezetése megérdemelt volt, a védelmi megingásokat könyörtelenül büntették, de a mezőnyben is többet tettek.

Elfogadható második félidő

A félidőben Lang helyére Bolla Bendegúz állt be, ami azt jelentette, hogy Fiola húzódik vissza a védelembe, Bolla pedig elfoglalhatta a középpálya jobb oldalát. Mivel minden gólnak jelentősége van ezen a tornán a csoportharmadikok rangsorolásánál, az nagyon nem fért bele, hogy a második 45 percben két újabb svájci gól jöjjön.

Svájc azonban nem vett vissza, a 48. percben ismét Gulácsi volt munkában, szögletre kellett mentenie Duah lövését, ami befért volna a jobb alsóba. Varga próbálkozásánál is a helyén volt a magyar kapus.

A 63. percben kimaradt a legnagyobb magyar helyzet. Sallai ívelt be az ötösön jól érkező Vargához, aki rábólintott a labdára, de a fejéről fél méterrel a felső sarok mellé ment.

A 66. percben Varga már nem hibázott.

Szoboszlai csavarta be nagyszerűen a labdát a jobb oldalról, a Fradi csatára nem hagyta magát elnyomni, és Aebischert megkerülve négy méterről a kapuba fejelt, Sommernek esélye sem volt. A kicsit kedvetlenedő magyar szurkolótábor rögtön rázendített. A feszültség is egyre nagyobb lett, Szalai Attilának is adott egy sárgát a játékvezető.

A 71. percben veszélyes lövést eresztett el Ndoye, ami egy bevetődő védőről pattant mellé. A szöglet után Schär fejese kevéssel kerülte el a kaput. A magyar kontra végén Kerkez adott be, Sommer kapus kivetődött, és így tisztázott Varga elől. Ez a jelenet előrevetítette, hogy a hajrában még komoly izgalmak lesznek. Rossi kockáztatott, két csatárral harcoltunk az egyenlítésért, mert Ádám Martint is beküldte Kerkez helyére. Egyértelmű volt, a kapitány pontot szeretne.

Fiola került lövőhelyzetbe, de mentettek előle, a jól cselező Sallai lábáról is leszedték a labdát a legfontosabb pillanatban. Kinyílt a pálya, a svájciak gyors ellentámadásokra álltak vissza. A 90. percben jártunk, amikor Gulácsi földöntúli bravúrral hárított egy szöglet utáni megcsúsztatott labdát. Előbb kézzel ért hozzá, majd lábbal tette ki szögletre.

Fotó: Huszti István / Telex

Fotó: Huszti István / Telex

Az öt perces ráadás óriási svájci helyzettel indult Fiola hibája után, Rieder már Gulácsi mellett is elvitte a labdát, de kisodródott a csereként beállt csatár, és nem tudta a kapuba terelni. Dárdai Márton szabadított fel. A 94. percben Embolo már nem hibázott, és a kapuba emelt Gulácsi felett, ezzel beállította a végeredményt.

Magyarország–Svájc 1-3

  • gólok: Varga 66′, illetve Duah 12′, Aebischer 45′ és Embolo 90’+3
  • sárga lapok: Szalai 69′, Bolla 87′, illetve Widmer 5′, Freuler 59′, Yakin 88′Source link

You may also like

Leave a Comment