Óriási siker az Országos Színházi Találkozó Kaposváron

by admin


Az Országos Színházi Találkozó hétfőn kezdődött Kaposváron – hány előadás került be a szemleprogramba? 

Összesen tizenhat produkció került a szemleprogramba. Ezek között két független előadás, határon túli színházak, vidéki, meghatározó teátrumok előadásai, és budapesti színházak – mint a Nemzeti Színház vagy a Thália Színház – produkciói. De jelen vannak a fesztiválon a budapesti művészszínházak is egy-egy előadással. Arra törekedtünk, amikor a Kaposvári Művészeit Tanács összeült, és válogattunk, hogy egy színes kínálatot tudjunk a kaposvári és a környékbeli nézőknek kínálni. 

Az volt a célunk, hogy különböző arculatú és a különböző méretű színházak képviseltessék magukat, reprezentálják ezzel a teljes szakmai palettát.

 A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely – nem utolsó sorban – felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is. Azon dolgoztunk, hogy a fesztivál ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója
Fotó: forrás: Berkesi Ágota Mirjam

A fesztivál megszervezésekor mi volt a legfontosabb cél?

Elsősorban az, hogy újra találkozzunk. 2019-ben rendezték meg utoljára Pécsen a színházi találkozót, majd voltak vitás helyzetek a szakmában is, a pécsi baloldali városvezetéssel is, aztán jött a kovid és az energiaválság. Az elmúlt években a szakma többször számos fórumon vitatkozott. 

Beszélgettünk arról, hogyan lehetne dinamizálni, vagy újra gondolni a fesztivált, és abban állapodtunk meg, hogy újra vándorfesztivállá alakítjuk. Ennek az egyik élharcosa Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt. 

Úgy határoztunk, hogy a megújult vidéki színházakban kezdjük el a fesztivál szervezését, így kaptuk azt a megtisztelő feladatot, hogy az első, újragondolt fesztivált mi rendezzük meg. Nagy öröm, hogy az eredeti célkitűzésünk – amelyet Mészáros Tibor művészeti igazgató kollégámmal fogalmaztunk meg, amikor nekifogtunk a szervezésnek tavaly ősszel – nagyjából teljesülni látszik. 

Azt szerettük volna, hogy ha visszatér az Országos Színházi Találkozó az „ősi” találkozók hangulatához, és eljönnek a művészek, rendezők, színházigazgatók. Ez többé-kevésbé teljesült. Akik a szemleprogramban vannak, aktívabban vesznek részt a fesztiválon, de talán majd később, amikor újra természetessé válik, hogy van fesztivál, azok a távol maradó direktor kollégák és művészek is eljönnek, akik az idén nem jutottak be a szemleprogramba.

 Nagyon jók a visszajelzések, megtisztelő, hogy akik itt járnak, jó hírünket viszik. Két napot töltenek itt a társulatok, igyekszünk jó vendéglátók lenni. A színház mögötti parkban kialakítottunk egy fesztiválhelyszínt, ahová el tudnak menni a vendégek. Azt tapasztalom, hogy elképesztően nagy várakozással tekint mindenki az esténként  megrendezett szakmai beszélgetésekre, ahol a kaposvári zsűri egyik tagjának moderálása mellett csaknem másfél órán át az aznapi előadásokról beszélgetünk. Ez hiányzott a szakmának. Talán illúzió, hogy az árkokat teljesen betemetjük, de arra teszünk kísérletet, hogy legalább ezeket az árkokat egy kicsit feljebb töltsük, hogy ne legyenek olyan mélyek.Source link

You may also like

Leave a Comment