Ne nyugtass, mert megőrülök! (x)

by admin


Merthogy az élet az elmúlt 30 évben picit sem lett könnyebb. Sem lassabb. Sem nyugodtabb. Ugyanúgy ömlenek ránk a stresszfaktorok, mint a Família Kft. szegény túlhajszolt háziasszonyára, Ágicára: a gyerek nem tanul, a férjem elfoglalt, a főnököm mindenbe beleköt, én pedig néha idegbeteg módjára, elveszve rohangálok a család-háztartás-munkahely Bermuda-háromszögében. S ha néha elegem lesz, máris kapom a jobbnál jobb stresszkezelő tippeket.

Lazulj el, lélegezz…

A barátnőm például a jógára esküszik. Amikor elpanaszoltam neki, hogy nagyon rosszul alszom és állandóan ideges vagyok, azonnal lecsapott rám: „Rajtad már csak a jóga segíthet!” Elcipelt magával egy sportboltba, ahol félhavi fizetésemet otthagytam a szükséges felszerelésre, elvégre egy szál melegítőben csak nem állíthatok oda a város legpuccosabb jógastúdiójába. Persze a férjem azonnal megtalálta a számlát, így az esténk kissé feszültre sikeredett – na sebaj, végül is ezért megyek, nem? Csakhogy a jóga hajnali 6-kor kezdődött, így mire végre igazán álomba szenderültem volna, már kelhettem is fel. Hősiesen végigküzdöttem magam az ászanákon, és csak kicsit csikorgattam a fogamat, amikor a velem egykorú, pillesúlyú tréner, aki lótuszülésben lebegett egy kötélen, a nyakamba akarta hajtogatni a lábamat. A levezető, relaxációs légzőgyakorlatokból a barátnőm finomnak alig nevezhető rázogatása ébresztett fel: „Az istenért, legalább ne horkolj!” Ezek után már csak azt remélem, ha felveszem a vadiúj edzőcuccomat az esti kutyasétáltatásokhoz, nem néznek ki a parkból a többiek.

A nyuszika és a fűnyíró esete

Drága szomszédasszonyom meg, akinél a fű mindig zöldebb, tavaly szentül meg volt győződve arról, hogy rajtam már csak a kert segíthet. Mivel mindenhol azt mondják, hogy legyen egy hobbid, ami feltölt, úgy döntöttem, belevágok. Juliska ellátott tanácsokkal, palántával és virágmaggal bőven, nekem már csak gondoskodnom kellett volna a növényekről, amelyek „majd meghálálják a törődést”. Hát nem tudom, hálát maximum a vakond érzett minálunk, akinek kiváló játszóteret kínált a frissen felásott veteményesem. Kitúrta a borsómat és a sóskát, az epret megette a csiga, a férjem pedig – meglátva a júliusi vízszámlát – azonnali hatállyal megtiltotta az öntözést, így a paradicsom és a paprika is kiszáradt. Én egy ideig még próbáltam harcolni legalább a gyepért, ám a hőségnek és a kutyánknak hála ott is csak a sárguló, kiégett foltok gyarapodtak. Végül a méregdrága fűnyíró is megadta magát, és amikor a szomszéd sajnálkozva felajánlotta, hogy szívesen kölcsönadja az övét, nekem már csak a klasszikus nyuszikás vicc jutott eszembe… Egyedül a menta és a citromfű élte túl a ga(rá)zdaságomat: még szerencse, hogy ezekből kiváló nyugtató teát és szörpöt lehet főzni!

Egy jó szó mindennél többet ér?

Maradt a szerető, támogató családi légkör, mint utolsó mentsvár az élet viharai között. Mivel a férjem aznap megint túlórázott – megjegyzem, neki sem ártana egy kis időmenedzsment –, először a lányomnál próbálkoztam. Ő azt kérte, hogy írjam be magam a naptárába, ha beszélni szeretnék vele, de úgy láttam, számomra már csak jövő évben van szabad időpont. A fiamhoz bejutottam ugyan, ám míg megleltem őt a gépe előtt, addig két halomnyi mosatlant, szennyest és szemetet távolítottam el a szobájából. Ezek után, amikor meglátta a fejemet, csak annyit mondott, „Nyugi, anyu!”, és azonnal visszamenekült a lövöldözős játékához. Lehet, hogy ezt a feszültséglevezető technikát is kipróbálhatnám egyszer…

Nyugodj meg, drágám!

Anyukám maradt az utolsó reménységem, akiben persze most sem csalódtam. Egy kényeztető forró csokival a kezemben bekucorodtam a kanapé sarkába, és felhívtam telefonon. Mire kihűlt a csoki, addigra az idegeim is lecsillapodtak. Megígértem neki, hogy nem adom fel, és tovább keresem azt a stresszkezelési módszert, amely tényleg nekem való. Addig is, amíg rálelek, bármikor felhívhatom őt, és még adott egy extra tippet is, ami átmenetileg segíthet. A nyugtató-altató hatású Sedacur fortét ajánlotta, amely a citromfű, a macskagyökér és a komló kivonatát tartalmazza. Ez a növényi gyógyszer esténként segíti az elalvást, éjszaka pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Source link

You may also like

Leave a Comment