megvan a kezdőcsapat, Nagy Ádám és Fiola történelmet írnak

by admin


Magyar-svájci: megvan a kezdőcsapat, Nagy Ádám és Fiola történelmet írnak

Szoboszlai Dominik – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Cikkünk folyamatosan frissül!

Magyarország Svájc ellen kezdi meg a 2024-es futball-Eb-t. A nyitómeccsen Németország 5-1-re vertre Skóciát, ezzel végérvényesen bejelentkeztek a csoportgyőzelemre. Jó kezdés kell Svájc ellen, hogy később ne kelljen sokat izgulni a továbbjutásért.

Azzal, hogy bekerültek a Svájc elleni kezdőcsapatba, ők ketten lettek az elsők a magyar futball történetében, akik három különböző Eb-n is pályára léphetnek.

Albert Flórián és Bene Ferenc az 1964-es és 1972-es Eb-kkel kettőig jutottak, szintén ennyinél állt meg a 2016-os és a 2021-es rendezésű Európa-bajnokságok után Lovrencsics Gergő, Nikolics Nemanja és Szalai Ádám. Nagy és Fiola mellett még Kleinheisler László játszott korábban két Eb-n az aktívak közül, de ő csak a kispadon kezd. Ez a harmadik Eb-je egyébként a most kezdő Langnak, de ő 2021-ben egy percet sem kapott meccsen.

Megvannak a Magyarország – Svájc kezdőcsapatai.

Magyarország: Gulácsi – Szalai, Orbán, Lang – Kerkez, Schäfer, Nagy Ádám, Fiola – Szoboszlai, Sallai – Varga Barnabás

Svájc: Sommer – Rodriguez, Akanji, Schär – Ndoye, Xhaka, Freuler, Widmer – Vargas, Aebischer – Duah

Ahogy szombat reggeli elemzésünkben írtuk, a svájci csapat ereje semmiképpen sem negyedik kalapos, mint ahonnan sorsolták még decemberben. Az előző két Eb-n nem kaptak ki, és tele vannak olyan tapasztalt, jó kvalitású játékosokkal, mint a 32 éves Granit Xhaka, aki az egész Bundesliga-szezonban veretlen maradt a Leverkusennel, egyedül az Európa-liga döntőjében kaptak ki.

Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy míg nálunk nem kérdés, hogy Marco Rossi jól végzi a munkáját, Svájcban korántsem ennyire meggyőző Murat Yakin megítélése. A legfontosabb problémája, hogy eddig nem talált rá arra a játékosra, aki képes lenne Breel Embolo pótlására, így hiába stabil a védekezés és a középpálya, a svájci csapat az elmúlt időszakban vérszegény volt a kapu előtt.

Emellett az is vitás kérdés, hogy Yakin többnyire nem kezdőként számít a 32 éves Xherdan Shaqirire, dacára annak, hogy a játékos is azt gondolja, simán bírná még a terhelést. Yakin eddig hajthatatlan volt, a mostani Eb-szereplés azonban a kapitányról is döntést hozhat, így most lehet, hogy mégis megpróbálja a dolgot, hiszen neki sem mindegy, mit ér el a csapata.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya pénteki sajtótájékoztatóján a szombati ellenfél, Svájc szilárd védekezését emelte ki, aminek alappillére az Angliában taroló Manchester City egyik legfontosabb játékosa, Manuel Akanji. A középpályán a Bayer Leverkusennel veretlenül német bajnoki címet szerző Granit Xhaka adja a stabilitást, de Rossi arra is kitért, hogy elöl nagyon gyorsak, összességében pedig nagyon erős a svájci csapat.

Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott Eb-edzőközpontjában – Fotó: Huszti István / Telex

Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott Eb-edzőközpontjában – Fotó: Huszti István / Telex

A svájci kapitány Murat Yakin úgy látja, a magyar válogatott elsősorban csapatként erős, amit az eredmények is igazolnak, elvégre veretlenül nyertük meg a selejtezőcsoportunkat. Yakin azt is elmondta, hogy kemény meccsre számít.

Partnereinktől

Kövess minket Facebookon is!Source link

You may also like

Leave a Comment