Index – Belföld – Plakátcsata: mit kellene csinálni a választások után a plakátokkal?

by admin


A választási kampányidőszak a szavazás napját, június kilencedikét megelőző ötvenedik naptól a szavazás napján urnazárásig tart, mutat rá a választási eljárásról szóló törvény. A kampánytevékenység és a kampányeszközök, vagyis a választási plakátok elhelyezése a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából folyik. 

Hamarosan lejár a határidő

A főváros egyik legforgalmasabb hídján, a Margit hídon ötven méterenként helyeztek el plakátokat a különböző pártok képviselői. A kampányidőszakban szinte képtelenség volt úgy átmenni a hídon, hogy a tömegközlekedési eszközök, gépjárművek vagy a gyalogosok ne találkozzanak egy kampányeszközzel. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke által jegyzett, NVB iránymutatás a választási plakát eltávolítás szabályainak értelmezésében kitér arra, hogy a

plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő harminc napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni. Abban az esetben, ha a plakátot nem távolítják el a határidő lejárta után az önkormányzat gondoskodhat az eltávolításról, de a jelölők költségére. Amennyiben ez sem történik meg a képviselő-jelöltek, a polgármester-jelöltek a határidő lejártát követően bírságra számíthatnak. Sőt, közigazgatási bírság is kiszabható akkor, ha a plakát eltávolítása az elhelyezett helyen a korábbi tiszta környezet helyett, szemétmaradványokkal jár. 

Leszakították, felgyújtották, lefújták a plakátokat

Letépték, összefirkálták és lefújták a választási plakátokat több fővárosi kerületben, amelyről a választási időszak alatt beszámoltunk. A Kálvária téren esett neki egy férfi több plakátnak csaknem egy hónapja, azokat ütlegelte és rángatta, a rendőrség nyomozást indított. 

Lukácsi Katalin politikus például a Belváros-Lipótváros fideszes polgármesterének, Szentgyörgyvölgyi Péternek a plakátját rongálta meg, amelyről felvétel is készült. A politikus a polgármester-jelölt plakátját festette le.

A szabad véleménynyilvánításnak nem felel meg, ha valaki lefesti, összefirkálja vagy letépi a választási plakátot.

mondta el nemrég lapunknak Futó Barnabás ügyvéd. Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz az, ugyanis rongálást követ el. Ha a rongálást kisebb kár (50 000 – 500 000 forint) okozásával követik el, abban az esetben akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő. Ha a rongálás nagyobb kárt okoz, akkor lehet akár három évig terjedő szabadságvesztés, de jelentős kár esetén már öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Ha az elkövető elteszi vagy eltulajdonítja a plakátot, akkor az lopásnak minősül. 

Hogy vélekednek az emberek a választási plakátokról?

Június 9-én tehát véget értek a voksolások azonban országszerte a kisebb településeken és a fővárosban még mindig választási a hangulat, már ami a választási kampányeszközöket illeti, mert szinte mindenhol megtalálhatók még a plakátok ép, összetépett vagy összefirkált formában. A lakosság eltérő módon vélekedik arról, hogy mikor kellene eltávolítani a plakátokat, illetve vannak olyanok, akik új módszereket javasolnak a kampányolásra.

Nagyon csúfítja a környezetet, ahol élek a lakás bármelyik szobájából rá lehet látni a plakátokra, ahogy ki vannak téve. Véleményem szerint elavult, nem igaz, hogy nem lehet megoldani interneten keresztül, hogy ne műanyagot és papírt használjanak fel

– mondta dühösen egy férfi. Véleménye szerint megfontolandó az a javaslat is, hogy a  választás lezárultát követő 24 órán belül menjenek ki a pártok szimpatizánsai és aktivistái és távolítsák el a közterületekről a plakátokat. Szerinte is felháborító, hogy még hetekig nézni kell az összefújt, letépkedett hirdetményeket.

Ugyancsak megosztotta a véleményét egy III. kerületi lakos, aki szerint a plakátok balesetveszélyesek. Elmondta, hogy nemrég vett egy új autót és legalább két helyen meghúzta, mert az oszlopon úgy volt elhelyezve a plakát, hogy túllógott. Ugyanakkor a közlekedésben is zavaró, mert néhány helyen a plakátok miatt nehezen belátható a gyalogosátkelőhely.

,,Abszolút nem értek egyet a kampánnyal és a plakátokkal, mert a közízlést a környezetet is rombolja. Ezzel együtt pedig elképesztően magas költségekre rúg a kampány, a nyomdai költségekről nem is beszélve” – mutatott rá szintén egy fővárosi választó. Az asszony azt tanácsolja, hogy 

a rászoruló és szegény embereknek kellene odaadni azokat a milliókat, akár százmilliókat, amiket a pártok a választok befolyásolására és azok megnyerése érdekében költenek el. 

Ezekkel ellentétes álláspontot képvisel egy középkorú hölgy, aki elmondta, hogy őt különösképpen nem zavarják azok a plakátok, amelyeken Dobrev Klára szerepelt, mert éppen a politikus hajviselete miatt döntött úgy, hogy ő is új frizurát csináltat. 

(Borítókép: Választási kampány plakátok Budapesten 2024. május 27-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)