Fidesz EP-képviselőcsoport: A kormány elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen

by admin


 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este közösségi oldalán közölte: az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. 

Szijjártó Péter Barcson.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek” 

– fogalmazott a tárcavezető.
   

A brüsszeli közlemény Bocskor Andreát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki „jelentős magyar diplomáciai sikernek” nevezte a dokumentum elfogadását, ami – szavai szerint – a kárpátaljai magyarság számára komoly eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően.

  Kijelentette: Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie és a külgazdasági és külügyminisztérium által felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania, amit az Európai Bizottság is ellenőrizni fog. 

Közölte továbbá: fontos előrelépés az is, hogy szintén európai uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán-magyar alapszerződés végrehajtása is. Ez diplomáciai siker a magyar fél részéről, a kárpátaljai magyarság számára pedig óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően – értékelte a döntést Bocskor Andrea.

Ferenc Viktória, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott: „örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának, s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés”.

  Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz-KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben, ahol „a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében” – közölte.

 

 Source link

You may also like

Leave a Comment