Ennyi apa neveli egyedül a gyerekét Magyarországon

by adminA 2022-es népszámlálás szerint 

341 000 olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő. 

A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13  százalék – azaz 44 ezer apa – volt – tették hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az  esetükben

 – írták, hozzátéve, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom. Magyarországon a lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban – jelezték.  Budapesten két helyen – Pesten és Budán – működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek. Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el – áll a közleményben.

 Source link

You may also like

Leave a Comment