A Semmelweis és A nemzet aranyai taroltak a magyar filmes díjátadón

by admin2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődött és négy napon át tartott a magyar filmek legnagyobb ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén a MOZ.GO. 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet láthattak a filmbarátok.

A zárónap előtt, pénteken ünnepélyes keretek között átadták a magyar filmes életműdíjakat, amelyekkel idén Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatta a fesztivál. 

Fontosnak tartom, hogy a magyar mozgókép ünnepén olyan művészek részesüljenek életműdíjban, akik egyéni látásmódjukkal, kivételes megközelítésükkel kiemelkedőt alkottak, sok évtizedes pályafutásukkal a magyar filmkincset gyarapították. Az idei kitüntetettek egy-egy művészi szakterület kiemelkedő művelői: rendező, operatőr, zeneszerző, színész és fénymegadó

 – hangsúlyozta a díjátadón Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos. 

A szombati ünnepélyes zárógálán pedig átadták a Magyar Mozgókép díjakat. Összesen 22 kategóriában, kategóriánként 5 jelölt közül választott nyertest a zsűri. 

Az idei zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész, további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró voltak.

A legfontosabb kategóriában tulajdonképpen nem született meglepetés: a legjobb film díját (azaz a fődíjat) nem csupán 2023, de az elmúlt 5 év legsikeresebb magyar alkotása, a közel 350 ezer magyar nézőt megszólító Semmelweis kapta.

A rendezői díjat is a lírai szépségű történelmi film, a Semmelweis rendezője, Koltai Lajos vehette át, aki az elismerést a film két főszereplőjének, Nagy Katicának és Vecsei H. Miklósnak is megköszönte. Source link

You may also like

Leave a Comment