A művészet gyógyít – ORIGO

by admin


Csopaki Művésztelep
Csoportkép egy korábbi Csopaki Művésztelep résztvevőiről
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

Mi a tábor napirendje? 

A táborban teljes ellátást kapnak a résztvevők. A közös reggeli után a délelőtti feladaton dolgozik mindenki. Aztán strandolás, majd délután újabb szakfeladatot kapnak a táborozók – amely elkészítése két-három napot is igénybe vehet. A vacsora után vagy egy vendégelőadó tart kurzust, vagy filmvetítésen veszünk részt, de több bulit is szervezünk, illetve – jó idő esetén – esti fürdőzésre hívjuk a hallgatókat.

Hány hallgatót tudnak fogadni a táborban? 

Évente egy osztálynyi, azaz nagyjából harminc-negyven diákot tudunk fogadni, fontos ugyanis, hogy minden résztvevővel egyénileg is tudjanak foglalkozni a tanárok. 

A jelentkezéshez nincs szükség művészi előképzettségre, a legfontosabb az alkotókedv.

 A csapat egy része évek óta visszajár, és az elmúlt években sok egykori diákból lett művész, közülük térnek vissza néhányan előadóként. Sok külföldi hallgatónk is volt: francia, holland, német, sőt, egy japán művész. Örültünk, hiszen a lényeg a közös nyelv, a művészet nyelve.

Csopaki Művésztelep
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

Mi a mottója az idei tábornak? 

Az alapgondolata az idei tábornak, hogy a művészet gyógyít és segíti az önfejlesztést. Egyik tanárunk például minden nap végén vezetett meditációt tart majd, és lesz egy tai chi-est is.

Az idén kik lesznek az oktatók?? 

Bohus Áron képzőművész, Kiss Adél grafikusművész és képzőművész, Kobolják Melinda képzőművész és holisztikus gyógyító, Rudas-Mekkey Csenge képzőművész és én, Baska Balázs filmrendező, grafikusművész.

Csopaki Művésztelep
A Csopaki Művésztelep résztvevőinek alkotásai
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

A tábor utolsó napja mindig különleges. Most mi várja majd a táborozókat az utolsó napon? 

A nap első fele még munkával telik, délután pedig kiválogatjuk azokat a munkákat, amelyeket jövő év márciusában a Nádor Galéria kiállít. Kitesszük a nagyteremben az összes alkotást, és értékeljük a munkákat. Ilyenkor látják igazán a hallgatók, hogy mit adott a művészi fejlődésükhöz a tábor.

 Source link

You may also like

Leave a Comment