A legkáromkodósabb magyar futballfilmet Svájc legyőzése után találták ki

by admin


Sallai Sándor
Sallai Sándor csodálatosan játszott Svájc ellen
Fotó: Wéber Lajos / MTI/MTVA/MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Reméljük a mostani magyar-svájc után is lesz valaki az ellenféltől, aki egy Sallai jó játéka miatt panaszkodik majd! Az sem baj, ha majd azt mondja: tudtuk, hogy jó ez a Sallai, de ennyire? Egyébként Sallai Sándor 1981-ben fiatal kora ellenére is nagyon magabiztosan nyilatkozott: 

Az első öt perc kegyetlen volt, aztán minden olyan természetesnek tűnt. Megmondom őszintén, Iordanescu jóval nehezebb ellenfél volt, mint most Botteron.

A svájciak kapitánya, Paul Wolfisberg érthetően nagyon elkeseredetten nyilatkozott, de nem felejtett el kicsit „udvarolni” a mieinknek: „Ezen az estén a magyar csapat káprázatos játékot nyújtott, és ami a leginkább meglepett bennünket, ezúttal mindhárom csatáruk életveszélyesen játszott. 

Nyilasi és Sallai kimagaslott a mezőnyből, igaz, én még nem láttam olyan futballistát, aki a magyarok kapitányát teljesen semlegesíteni tudta volna.

Most már csak abban bízhatunk, hogy ez a kitűnő magyar együttes győzni tud Londonban, és akkor mégis együtt utazhatnánk Spanyolországba. Nem nyert, így nem Svájccal, hanem Angliával utazott Magyarország a vb-re.

Nyilasi Tibor
Nyilasi Tibor szenzációsan focizott Svájc ellen
Fotó: Németh Ferenc / MTI/MTVA/MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Ez egy későbbi történet, most még térjünk vissza 1981. októberébe, és emlékezzünk arra , mit mondott a magyar szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán: „Maradéktalanul megvalósították a játékosok azt, amit kértem tőlük, ennek lett az eredménye a látványos, nagyszerű győzelem. 

Régóta vártuk ezt a teljesítményt, de aminek leginkább örülök, az az, hogy az együttes tagjai ország-világ előtt bebizonyították: joggal bíztam bennük!

A nemzeti csapat vezetője annyira elégedett volt, hogy beleegyezett: a mindent eldöntő, Norvégia elleni meccsről, és annak körülményeiről dokumentumfilmet forgassanak. Az a film „És Mészöly, a kapitány” címmel került a televízióba, és aki annak idején látta (még az első, csak kicsit cenzúrázott változatot) a kapitány egyes kifejezéseire inkább emlékszik, mint a végeredményre. 

Pedig az is csodálatosra sikeredett: a Norvégia elleni 4-1-es győzelemmel kvalifikálta magát a válogatott az 1982-es vb-re. De ehhez az is kellett, hogy előtte 3-0-ra legyőzzük Svájcot.

 Source link

You may also like

Leave a Comment