Több ezer éves tárgyakat találtak egy tóban

by adminA Varsói Egyetem régészei olyan tavat találtak, amelyet a kelták használtak szertartásaikhoz – írja a Heritage Daily. Az Európát és Anatóliát lakó kelták indoeurópai népek voltak, hasonló volt a nyelvük, a vallásuk és a hagyományaik, az egyes csoportok közötti kapcsolatok viszont továbbra is tisztázatlanok.

Lengyel kutatók a közelmúltban az ország középső részén azonosították a különleges tavat. A felfedezés egy korábban feltárt kardnak köszönhető, a régészek felvették a kapcsolatot a tárgy megtalálójával, aki elvezette őket a történelmi Kujávia régiójában lévő helyszínhez.

A csapat a lelőhelyen sarlókra, kardhüvelyek töredékeire és láncövekre bukkant. A tárgyakat az időszámítás előtti 3. században, rituálisan helyezték el a tóban, Bartosz Kontny, a Varsói Egyetem régészeti karának dékánja szerint ez az első, keltákhoz köthető szertartásos tó az országban.

Senki sem számított a keltákra ilyen messze északon az időszámítás előtti 3. században.

Eddig úgy gondolták, hogy a kelta települések a mai Lengyelország területén csak az időszámítás előtti 1. században érték el Kujávia térségét” – tette hozzá.

A felfedezés jelentősége, illetve a helyszín védelme miatt a tó pontos helyét titokban tartják.

Source link

You may also like

Leave a Comment