Szijjártó Péter: Magyarország negyedik uniós tagállamként nyit nagykövetséget Laoszban

by adminA tárcavezető a megnyitó ünnepségen beszédében felidézte: Magyarország és Laosz már több mint hatvan éve létesített diplomáciai kapcsolatokat, de csak öt évvel ezelőtt emelték együttműködésüket a stratégiai partnerség szintjére. Azóta Laosz nagykövetséget nyitott Budapesten, és most Magyarország is megnyitja nagykövetségét Vientiánban – emelte ki. Megjegyezte: 

Magyarország Németország, Franciaország és Luxemburg utána a negyedik uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Vientiánban. 

Elmondta: olyan világban élünk, amely korábban nem látott kihívásokat hozott magával, a globális biztonsági helyzet a hidegháborús időkre emlékeztet, és fennáll a veszély, hogy ennek a helyzetnek a hosszútávú hatása az lesz, hogy ismét blokkokra szakad a világ. 

A magyarok nagyon is tudják milyen ez, hiszen amikor legutóbb blokkokra tagolódott a világ, 40 évet vesztettek el az életükből, és nem akarják ezt ismét megtapasztalni 

– mondta. Szijjártó kiemelte: ezért fontosnak tartják, hogy a következő években a világra inkább a kapcsolatépítés és a globális együttműködés legyen jellemző. Ehhez a globális politikai rendszernek is meg kell változnia: a folytonos ítélkezést és kioktatást a kölcsönös tiszteletnek kell felváltania, jelenleg ez hiányzik ugyanis leginkább a nemzetközi politikából – jelentette ki. Hozzáfűzte: meg kell hallgatni egymást, beszélni kell egymással, meg kell próbálni megérteni egymást a megbélyegzés, a kioktatás és az ítélkezés helyett. A miniszter úgy látja, laoszi partnerével egyetértenek a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd fontosságában. Bár országaik több mint tízezer kilométerre vannak egymástól, ezen közös álláspontjuknak köszönhetően sikeres politikai és gazdasági együttműködést építettek ki. A kapcsolatépítést segíti, hogy történelme során mindkét ország sokat küzdött a szabadságért – tette hozzá. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta a személyes jelenlét jelentőségét a nemzetközi kapcsolatépítésben. Magyar vállalatok 200 millió dollár értékben hajtottak végre beruházásokat az elmúlt években Laoszban, elsősorban a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a közigazgatás fejlesztése területén – közölte. Hozzátette: az együttműködés sikerességét bizonyítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén már az ötvenszeresére emelkedett. A miniszter kiemelte az oktatási együttműködés jelentőségét: évente 150 laoszi hallgató kap lehetőséget magyarországi tanulmányok folytatására, ők hazatérve segíthetik a kétoldalú kapcsolatépítést. A tárcavezető kitért rá: az idei év azért különleges, mert jelenleg Laosz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) elnöke, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke lesz hamarosan. Mindez jó esélyt ad arra, hogy fejlesszék a kapcsolatokat Európa és Délkelet-Ázsia között, ami új lendületet, új energiát hozhat az uniónak – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKSource link

You may also like

Leave a Comment