Reméljük, ez egy csodálatos európai barátság kezdete

by adminPénteken Budapestre látogatott Manfred Weber. A jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökével, Semjén Zsolttal és a Tisza Párt alelnökével, Magyar Péterrel találkozott. Magyar szerdán jelentette be Weber érkezését. „Elnök úrral egyeztetni fogjuk a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének csatlakozását a néppárti frakcióhoz” – írta.

Öt év után tértem vissza, jó itt lenni – mondta Weber. Hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt nagy előnnyel nyerte az alig egy hete tartott európai parlamenti választásokat, így az emberek támogatják a jobbközép elveket. Az egyik kulcsfontosságú elvük, hogy megmentsék az európai demokráciát és harcoljanak a jogállamiságért, a korrupció ellen, ezért harcoltak Magyarország esetében is. Emellett a versenyképesség és a béke az egyik legfontosabb értékük. A mostani útja egy információszerző küldetés, az ajtajuk nyitott, de a frakció nevében van a döntés kedden.

Reméljük, ez egy csodálatos európai barátság kezdete – mondta Magyar. Úgy vélte, ez a legjobb hely, hogy a magyarok érdekeit képviseljék, konstruktív kapcsolatra törekednek, és a jövő héttől Brüsszelben megkezdik a munkát, de időnként kritikusak lesznek, vannak érzékeny témáik. A jobbközép erősebb, mint valaha, miközben Orbán Viktor hiába akarta elfoglalni Brüsszelt, hosszú idő után a legrosszabb eredményét érte el, úgy látta, hogy ez a vég kezdete a Fidesznek.

Mihez csatlakozna a Tisza és hogy jön ide a KDNP?

Európai Néppárt néven létezik

  • egy európai pártcsalád (ez pártokból áll, EU-n kívüli tagokkal is);
  • és ennek van egy európai parlamenti „képviselőcsoportja” (frakciója), de nem csak a pártcsalád tagjaitól ülhetnek benne képviselők. Hasonló a helyzet, mint a hazai pártoknál, amelyeknek van például a magyar Országgyűlésben is külön frakciója, de oda nem párttagok is bekerülhetnek.

A tiszások egyelőre csak a frakcióhoz csatlakoznának.

Weber először Semjénnel egyeztetett, aki a találkozó után kijelentette: „Világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban”.

A KDNP tehát eszerint akkor távozik, ha Magyar beül a néppárti frakcióba; vagy a Tiszát felveszik „a” Néppártba; de még nem hozott semmilyen döntést sajtóban ezt sok helyen úgy értelmezték, hogy a KDNP kilép.

Valójában Semjén szavaiból pontosan az ellenkezője következik. Az első feltételt kizárja, hogy Magyar a korábbi állítása szerint nem venné fel az európai parlamenti mandátumát. A másodikat az, hogy a Tisza nem jelentkezett a pártcsaládba, ráadásul ezt a Népszava szerint vétózhatná is a KDNP.

A lapnak néppárti forrásból arról beszéltek, hogy utóbbinál a tagpártok élhetnek a vétójogukkal, ha ellenzik újak felvételét, előbbinél, a frakciónál viszont a Telexnek is megerősítették, hogy csak többségi szavazás dönt.

Maga a KDNP európai parlamenti képviselője, Hölvényi György Facebook-bejegyzése is teljesen egyértelműen fogalmaz. „A KDNP számára fontos az Európai Néppárt. Magyar Péter személye ugyanakkor elfogadhatatlan számunka az EPP-frakcióban, úgy ahogy a Tisza Párt felvétele az ernyőpártba is.” Vagyis utóbbinál a pártcsaládról van szó, ahová nem akar (és ha valóban vétózhat a KDNP, valószínűleg nem is tud) belépni.

Korábban Hölvényi az Euronewsnak ugyanezt a különbséget hangsúlyozta, és jelezte: „a párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat” Hozzátette: „az, hogy a Tisza pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban”.

Hogyan kerülhet egymás mellé a Tisza és a KDNP?

„Mi a Néppártba szeretnénk beülni, ezt szeretném megint hangsúlyozni” – nyilatkozta Magyar Péter korábban a Telexnek. „Azért fogunk ide beülni, mert ez lesz a legnagyobb frakció, eddig is ez volt a legnagyobb frakció. Ezzel a frakcióval, párttal van a legnagyobb esélyünk arra, hogy fontos pozíciókat szerezzenek a képviselőink az Európai Parlamentben, és ne adj’ isten, még akár más intézményekben is.”

A mostani adatok szerint valóban az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 189 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

Csakhogy a KNDP ott van az Európai Néppárt pártcsaládja mellett a frakcióban is. A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.Source link

You may also like

Leave a Comment